Joi a apărut în Monitorul Oficial ordonanța de urgență care schimbă Codul fiscal, introducând cateva proceduri foarte importante: scutirea de impozit pentru darea in plata; scutirea la impozitul pe venitul din salarii pentru cercetatori si alte persoane ce lucreaza in cercetare dezvoltare; introducerea cotei reduse de TVA de 9% pentru pesticide, seminte si alte bunuri si servicii din domeniul agricol (arat, semanat). Tot acest act normativ permite organizatorilor de nunti si botezuri sa incaseze cu numerar sume mai mari decat actualul plafon, dupa obtinerea unei aprobari.
Modificarile Codului fiscal privesc:
1. Scutirea la impozitul pe venitul din salarii pentru unele categorii de persoanele fizice.
2. Scutirea la impozitul pe transferul dreptului de proprietate pentru darea in plata.
3. Reducerea cotei de TVA pentru unele bunuri si servicii utilizate in agricultura.
Modificarea Legii nr. 70/2015 privind disciplina financiara, aduce posibilitatea unor operatori economici sa incaseze in numerar de la persoane fizice sume mai mari de bani cu ocazia unor evenimente ale persoanei fizice – nunti sau botezuri.
- Incepand cu veniturile lunii August 2016, persoanele fizice ce realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor din activitati de cercetare devoltare sunt scutite de plata impozitului pe venitul din salarii.
2. Incepand cu 01.08.2016 se aplica o cota redusa de TVA de 9% pentru livrarea de pesticide, seminte si alte materiale agricole destinate insamantarii. Aceiasi cota redusa se va aplica si pentru serviciile prestate in agricultura (arat, semanat, discuit etc). Enumerarea punctuala a bunurilor si serviciilor din domeniul agricol la care se va aplica cota de 9% se va aproba prin ordin comun al Ministrului Finantelor si Ministrului Agriculturii.
3. Organizatorii de nunti si botezuri pot solicita autoritatilor fiscale majorarea plafonului de incasari cu numerar in astfel de situatii. Dupa primirea acordului de la autoritati sumele incasate cu numerar de la persoanele fizice pot fi mai mari decat actualul plafon de 10 mii lei. Aceasta procedura se poate aplica incepand cu data de 01.08.2016. Cererea trebuie sa fie justificata.
4. Persoanele fizice ce aplica procedura darii in plata prevazuta de Legea nr. 77/2016 beneficiaza de scutire la impozitul pentru transferul dreptului de proprietate. Scutirea se acorda o singura data ,,in viata,, cu ocazia primei proceduri de dare in plata aplicata de persoana fizica. Aceasta scutire de impozit se aplica chiar de la data publicarii ordonantei. Pentru aplicarea scutirii de impozit pentru darea in plata se infiinteaza un registru notarial unde se consemneaza situatiile de dare in plata. Aplicarea procedurii de scutire de impozit se poate realiza dupa obtinerea unui certificat din acest registru. Solicitarea certificatului se adreseaza notarului ce perfecteaza documentele de aplicare a Legii darii in plata.
3,611 total views, 1 views today