Majoritatea școlilor și grădinițelor din judeţ sunt pregătite să-și deschidă luni porțile pentru elevi, atât din punct de vedere al autorizării sanitare și respectiv cea privind securitatea la incendii, cât și al finalizării lucrărilor de reparații, igienizări, reamenajări etc. Vor fi, totuși, și anul acesta copii care vor învăța, în special în zona rurală, în condiții improprii, fără toalete corespunzătoare și apă potabilă. De asemenea, există deficiențe la capitolul cabinete școlare, existând județe unde în nicio școală nu există un astfel de cabinet.
Din cele 231 de unități școlare de la nivelul județului Mehedinți, 162 dețin autorizații sanitare, iar 51 de corpuri de clădire au primit, până în momentul de față, autorizații din partea ISU.
„În Mehedinți, situația pe școli arată că avem 110 unități de învățământ cu personalitate juridică și 121, arondate. Din cele cu personalitate juridică, 92 au autorizații sanitare, în timp ce 18 nu au primit. Din cele fără personalitate juridică, 70 au autorizație de funcționare, în timp ce 51, nu. În ceea ce privește autorizațiile ISU, ultima situație arăta faptul că 51 de corpuri de clădire le-au primit. O situație exactă, însă, vom primi marți”, a declarat Nicolae Șerban, reprezentant ISJ Mehedinți, citat de agerpres.ro.
Principalele motive pentru care autorizațiile sanitare nu au fost acordate anumitor unități de învățământ sunt legate de lipsa apei curente, a apei potabile și a condițiilor necorespunzătoare, a mai spus Nicolae Șerban.
La rândul său, prefectul județului Mehedinți, Nicolae Drăghiea, a precizat că, în mare parte, deschiderea anului școlar va avea loc în condiții optime, în special în mediul urban.
Totodată, spune prefectul, a fost asigurat și necesarul de microbuze, care au toate avizele de la poliție, iar șoferii au fost testați și acreditați.
Voica Briceag
2,725 total views, 1 views today