La combinatul Romag Prod de la Izvorul Bârzii este un stoc de apă grea care valorează mai bine de un miliard de euro. Bunul aparţine statului român, iar de el se îngrijesc salariaţii Romag Prod. Doar că, statul lasă bunuri de peste 1 miliard de euro în seama unor oameni pe care nu i-a mai plătit de o jumătate de, căci apa grea a fost produsă la comanda guvernului, care refuză acum să o plătească.
Statul român a avut o contribuţie semnificativă la intrarea Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare în faliment, căci guvernul României a cerut RAAN să producă apă grea în cantităţi imense, în speranţa că se va realiza într-un final, proiectul de construcţie a reactorarelor nucleare 3 şi 4 dela Cernavodă, iar apa grea produsă de Romag Prod va fi folosită pentru umplerea acestora. Doar, că, Cernavodă 3 şi 4 pare să fi fost dată uitării, la fel şi plata pentru apa grea produsă aici, iar de această avere a statului au rămas să aibă grijă acum după declararea falimentului RAAN, câţiva salariaţi ai Romag Prod, neplătiţi de mai bine de o jumătate de an: „Este vorba despre această avere a statului român care se ridică la peste 1 miliard 250 milioane euro. De doi ani de zile se cere înfiinţarea unei entităţi care să asigure managementul apei grele. Este o avere a statului care se poate transforma mâine îmtr-un rezid pentru că minimul tehnologic nu poate fi asigurat şi pentru că oamenii-pe care eu îi consider eroi-pentru că de şase luni de zile, fără leafă, nu fac altceva decât să aibă grijă de această avere a statului. „, a declarat prim-vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical, Ion Pisc, prezent la Drobeta Tunru Severin la o întâlnire cu parlamentari şi prefectul de Mehedinţi, Cristinel Pavel.
Înfiinţarea unei unităţi care să se ocupe de managementul apei grele ar putea fi o soluţie pentru ca acest bun al statului să fie depozitat în condiţii optime și menținute astfel, proprietățile fizico-chimice ale cantităților de apă grea aflate în stoc la Romag Prod. Preluarea de către guvern a unei cantităţi de 6 tone de apă grea, pe care statul să o şi plătească, ar permite ca salariaţii Romag Prod să îşi recupereze salariile restatante, iar senatorul liberal, Marius Bălu, prezent la întâlnirea cu sindicaliştii, a precizat că va duce aceste aspecte ridicate de liderii de sindicat în parlament şi guvern: „Am notat toate solicitările sindicaliştilor şi o să stabilesc în perioada următoare care dintre ele le pot duse sub forma unor întrebări, interpelări şi chiar iniţiative în plenul Senatului şi al comisiilor din care fac parte. În acelaşi timp voi avea o atenţie sporită în ceea ce priveşte banii care vor fi alocaţi pentru constituirea unităţii de management a apei grele în bugetul pe anul 2017. În perioada următoare ar trebui să ajungă la dezbatere în plenul Senatului în comisia de buget finanţe din care fac şi eu parte, bugetul pe 2017 şi voi avea o atenţie sporită pe această problemă „ a precizat Marius Bălu la întâlnirea cu sindicaliştii.
RAAN se află în insolvență din septembrie 2013 şi are datorii de peste 750 de milioane de lei, iar din cei 2.300 de salariați care lucrau aici, au mai rămas aproape 100, o echipă care trebuie să asigure şi mentenanța apei grele. Oprirea producției de apă grea s-a repercutat și asupra termocentralei, a minei Husniciora și a orașului Drobeta Turnu Severin a cărui termoficare a fost dependentă de aburul produs aici. Chiar dacă închiderea combinatului era iminentă şi perfect justificată din punct de vedere economic, mai ales că la Cernavodă au rămas două reactoare din cele cinici proiectate de Ceauşescu, nu putem să nu remarcăm faptul că statul a dat cu piciorul prea uşor unor investiţii foarte mari. La nivel practic, cineva va trebui să se ocupe în continuare de cele câteva sute de butoaie cu apă grea care trebuie menţinute la o temperatură constantă (peste temperatura de îngheţ) şi care trebuie verificate periodic pentru a confirma calitatea produsului, adică au nevoie de ceea ce specialiștii numesc „mentenanța apei grele”.
Voica Briceag
4,976 total views, 1 views today