În această săptămână, poliţiştii rutieri acţionează pentru verificarea şi impunerea folosirii centurii de siguranţă şi a dispozitivelor de fixare omologate. Controalele se desfăşoară la nivel european. Şoferii şi pasagerii autoturismelor nu trebuie să uite de portul centurii de siguranţă! Poliţia Română, prin structurile rutiere, a demarat, luni, acţiunea SEATBELT, în cadrul căreia poliţiştii desfăşoară activităţi pentru verificarea şi impunerea folosirii centurii de siguranţă şi a dispozitivelor de fixare omologate.
Potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedinți, săptămâna 11-17 martie 2019 este dedicată controalelor T.I.S.P.O.L. Seatbelt (acţiunile Poliţiilor Rutiere din Europa, vizând purtarea centurilor de siguranţă de către ocupanţii maşinii).
Acţiunea, coordonată de Direcţia Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, se desfăşoară în toată ţara, pe drumurile publice. Poliţiştii rutieri sunt în teren, pentru aplicarea măsurilor legale în caz de nerespectare a legislaţiei în domeniu.
Controalele se desfăşoară simultan în toate statele membre ale Uniunii Europene.
”De la începutul anului 2019, polițiștii mehedințeni au aplicat 470 de sancţiuni contravenţionale, atât pentru lipsa utilizării centurii de siguranţă cât şi pentru necuplarea dispozitivelor de retenţie omologate” a precizat pentru descoperamehediniti.ro Nicolae Lohon, părtătorul de cuvânt al IPJ Mehedinți.
Potrivit prevederilor Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii cu vârstă de până la 12 ani pe scaunul din faţă, chiar dacă sunt ţinuţi în braţe de persoane majore.
Nerespectarea obligaţiei pasagerilor aflaţi într-un autovehicul de a purta, în timpul deplasării pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranţă omologate se sancţionează cu 2 sau 3 puncte-amendă, iar conducătorului de autovehicul i se aplică şi 2 puncte de penalizare.
Sunt exceptaţi de la obligaţia de a purta centura de siguranţă:
- conducătorii de autoturisme, pe timpul executării manevrei de mers înapoi sau care staţionează;
- femeile în stare vizibilă de graviditate;
- conducătorii de autoturisme care execută servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transportă pasageri;
- persoanele care au certificat medical în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea centurii de siguranţă;
- e) instructorii auto, pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învaţă să conducă un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autorităţii competente în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere.
2,589 total views, 2 views today