Credincioşii de rit catolic sărbătoresc pe 27 martie Învierea Domnului. Slujbe speciale se ţin în toate bisericile catolice din ţară. În Mehedinţi, în satul Eibenthal toată suflarea localităţii se pregăteşte de marea sărbătoare, întrucât toţi locuitorii sunt catolici.
În aşteptarea Paştelui, credincioşii îşi pun straiele de sărbătoare şi merg la toate slujbele. Copiii vestesc începutul fiecărei ceremonii religioase. Se strâng în ceată şi iau la colindat toate uliţele.
În zilele mari, biserica din Eibenthal devine neîncăpătoare. Credinţa este unul dintre cei mai importanţi lianţi ai acestei mici comunităţi.
În perioada interbelică, satul număra peste 800 de suflete, dar acum numărul locuitorilor s-a înjumătăţit. Au mai rămas bătrânii, care lucrează pământul.
Vineri, 25 martie 2016 — Vinerea Sfântă
În Vinerea Sfântă, credincioșii romano-catolici, în semn de participare exterioară la jertfa Mântuitorului, țin post (mănâncă doar o dată în zi pe săturate) și abstinență (se abțin de la carne). În această zi nu se celebrează Sfânta Liturghie, dar după-amiaza are loc o comemorare a Pătimirii și Mortii lui Cristos și venerarea Sfintei Cruci.
În această zi, la inițiativa Congregației Pontificale pentru Bisericile Orientale, în întreaga Biserică Catolică, colecta din timpul celebrării este destinată sprijinirii nevoilor credincioșilor și comunităților catolice din Țara Sfântă.
La Vatican, Papa Francisc va prezida la ora 17.00 (ora Romei) Comemorarea Patimii Domnului în capela papală din Bazilica Sf. Petru. De la ora 21.15 (ora Romei), Suveranul Pontif va participa la Calea Crucii de la Colosseum, iar la sfârsit le va adresa credinciosilor câteva cuvinte. În acest an, meditațiile pentru cele 14 stațiuni ale Căii Crucii de la Colosseum au fost scrise de Card. Gualtiero Bassetti Corti, Arhiepiscop de Perugia (Italia).
SÂMBĂTĂ, 26 MARTIE — SÂMBĂTA SFÂNTĂ
În Sâmbăta Sfântă, Biserica meditează în tăcere și rugăciune pătimirea și moartea lui Cristos și nu celebrează în cursul zilei nicio acțiune liturgică. În schimb, noaptea are loc celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale. Prin celebrarea din această Noapte Sfântă se exprimă trecerea de la moarte și păcat la viața nouă în Isus Cristos Înviat. La Drobeta Turnu Severin ritualul va avea loc în fața bisericii catolice când se va binecuvânta focul și se va aprinde Lumânărea Pascală — simbol al lui Cristos Înviat—, de la care vor fi aprinse apoi lumânările credincioșilor. În prezența acestei lumini credincioșii ascultă apoi vestirea solemnă a Învierii și cuvântul lui Dumnezeu care evocă istoria mântuirii, de la creație și până la învierea lui Cristos. Puțin timp înainte de miezul nopții, clopotele vor bate din nou, după o tăcere de trei zile. Tot atunci, pentru prima oară, după 40 de zile de post, se va intona cântarea ‘Aleluia’. La Sfârșitul Sfintei Liturghii, în jurul orei 1.00, toți credincioșii şi preoții cu lumânările aprinse, vor intona solemn ‘Cristos a înviat !’, mergând în procesiune în jurul Catedralei.
La Vatican, Papa Francisc va prezida, la ora 20.30 (ora Romei) celebrarea Vigiliei Pascale în Bazilica Sf. Petru din Vatican.
DUMINICĂ, 27 MARTIE — ZIUA ÎNVIERII DOMNULUI
În ziua de duminică se va ţine Sfânta Liturghie solemnă a Învierii Domnului.
La Vatican, Papa Francisc va celebra, la ora 10.00 (ora Romei) Sfânta Liturghie solemnă a Învierii Domnului în Piața Sf. Petru. După celebrare, Suveranul Pontif, de la balconul central al Bazilicii Vaticane, va rosti Mesajul de Paști și va împărți binecuvântarea Urbi et Orbi (către Cetate și lume).
Redacţia descoperămehedinti.ro urează credincioşilor catolici, Paşte Fericit!!
4,979 total views, 2 views today