Întârzierea intrării în vigoare a Legii bugetului de stat pe anul 2017 se răsfrânge asupra activităţii administraţiilor publice locale şi judeţene. Motiv pentru care primăriile la fel ca și consiliile județene sunt în situaţia de a trăi doar cu ziua de azi, fără a-şi face planuri sau proiecte pentru ziua de mâine. Un blocaj fără precedent se întâlnește la nivelul primăriei Drobeta Turnu Severin, căci din cauza lipsei bugetului, zeci de instituții publice sunt în imposibilitatea de a-și plăti datoriile pentru agentul termic furnizat, lucru ce poate conduce la imposibilitatea achiziționării de păcură, iar întreg orașul riscă să rămână în frig:
”Sunt instituții care nu își au sediul în Drobeta Turnu Severin, așa cum este și cazul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră care își are sediul la Timișoara. Ei au o datorie destul de mare pentru agentul termic furnizat, oamenii au toată disponibilitatea de a plăti, dar din cauza lipsei bugetului, de abia după 20 februarie pot să plătească. Acest lucru afectează cumpărarea de combustibil, căci, noi plătim păcura înainte, iar dacă nu reușim să strângem de la populație și de la instituții, suntem în imposibilitatea a mai putea furniza agent termic,” a precizat primarul Severinului, Marius Screciu.
Lucrurile nu sunt mai roze nici la nivelul Consiliului Județean Mehedinți. Lipsa bugetului întârzie demararea procedurilor în vederea pregătirii proiectelor cu finanțare europeană precum și realizarea unui plan de investiții pentru 2017:
”În ceea ce privește investițiile noi, ca să putem să demarăm înctocmirea unui Studiu de Fezabilitate, avem nevoie de înscriere a obiectivului pe lista de investiții și nu poți să faci acest lucru atâta vreme cât nu ai buget. Mai mult decât atât, nu poți să își faci un plan serios de activitate pe 2017 mai ales în ceea ce privește investițiile, atâta timp cât nu știm pe ce bani să ne bazăm” a declarat pentru descoperamehedinit.ro, Aladin Georgescu, președintele Consiliului Județean Mehedinți.
Așa că, la ora actuală și reprezentanții Consiliului Județean sunt în imposibilitatea de a rezolva investiţiile urgente, iar despre planificarea investiţiilor importante nici nu mai poate fi vorba. Tot în lipsa bugetului de stat, nu se pot stabili sumele care urmează să fie alocate instituţiilor subordonate, sau investiţiile pentru anul curent.
În acest moment, legea bugetului de stat pentru 2017 a fost votată de Parlament, fiind dată spre promulgare Preşedintelui României. Acesta din urmă a refuzat însă promulgarea legii, arătând că este îngrijorat de modul în care a fost întocmită. Doar că, refuzul președintelui de a aviza bugetul, creează un blocaj administrativ fără precedent.
Voica Briceag
4,113 total views, 1 views today