Partidele politice mari au mers la alegerile parlamentare pe mâna vechilor activişti de partid, fără a da prea mari şanse candidaţilor care nu au mai făcut politică până acum. Aşa se face că, pe listele pentru scrutinul din 11 decembrie regăsim în mare parte aceleaşi figuri politice. Fie că vorbim de PNL, PSD sau PMP, pe listele partidelor mari regăsim în mare parte politicieni cu ştate vechi, în timp ce partidele recent înfiinţate au mers în general pe mâna celor care provin din societatea civilă, activişti în domeniul ONG sau proveniţi din mediul privat.
Partidul România Unită- formaţiunea înfiiinţată de Bogdan Diaconu a reuşit să dea în Mehedinţi o importantă lovitură de imagine prin recrutarea lui Cornel Stroescu, preşdintele, suspendat pe perioada campaniei electorale, al Camerei Agricole Naţionale. Stroescu a ţinut distanţă între el şi politicieni, dar într-un final s-a lăsat convins şi şi-a asumat candidatura la Camera Deputaţilor din partea Partidului România Unită. În contextul în care majoritatea partidelor prezintă platforme şi programe de guvernare, PRU vine şi cu un decalog al celor 10 rele care trebuie stopate pentru România. În viziunea PRU trebuie spus STOP:
„1. Vânzării pământului către străini. Orice vânzare a pamântului românesc se va face doar către români, statul având drept de preemţiune. Orice moştenire între cetăţeni străini va fi interzisă.
2. Colonizării României cu refugiaţi.
3. Restitutio In Integrum. PRU propune verificarea tuturor hotărârilor judecătoreşti şi despăgubirilor acordate pâna acum.
4. Privatizării companiilor strategice: Romgaz, Hidro, Trasgaz, Transelectrica.
5. Programelor FMI de îndatorare a României.
6. Parazitării statului şi creării unui stat paralel de către ONG-urile lui Soros.
7. Reexportului de medicamente ieftine.
8. Defrişării pădurilor şi exportului de lemn neprelucrat.
9. Distrugerii capitalului românesc şi controalelor suprapuse şi excesive ale DNA şi ANAF.
10. Abuzurilor procurorilor DNA”, a mai scris Diaconu.
O importantă lovitură de imagine în Mehedinţi au punctat şi liderii Uniunii Slavaţi România care au reuşit şi ei să recruteze membri de partid din rândul activiştilor ONG. Vasi Deac, preşedintele Asociaţiei Române pentru Consiliere şi Sprijin a acceptat şi el să facă pasul spre politică şi candidează în Mehedinţi pe lista USR pentru Camera Deputaţilor. Printre principiile politice care l-au determinat pe Vasi Deac să facă pasul spre politică se numără:
- USR propune o reformă a achizițiilor publice care legislează standardizarea preţurilor la care autorităţile publice pot achiziţiona bunuri şi servicii de uz curent cât și aplicarea strictă a unei “liste negre” care să conțină firmele și acționarii acestora care au fraudat deja statul.
- USR susţine că trebuie înlăturate obstacolele din calea asocierii micilor fermieri, cum ar fi dubla impozitare, coborârea pragului Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) de la 8.000 de euro la 4.000 de euro și debirocratizarea programului, acordarea de asistență financiară pentru stocarea și procesarea produselor agricole la standardele UE și servicii de formare profesională, consiliere și informare și stabilirea unui fond de micro-creditare din fonduri naționale, dedicat fermierilor de subzistență, care nu sunt eligibili la PNDR.4. Pentru sistemul de educație, USR propune creșterea finanțării învățământului cu până la 6% din PIB, astfel ca profesorii să aibă salarii mai mari.
Şi ALDE Mehedinţi a recrutat din societatea civilă şi din domeniul ONG. Carmen Ciobanu este consultant pe fonduri europene, preşedinte al unui Grup Local de Acţiune Pescărească, dar şi vicepreşedinte al Camerei Agricole Judeţene. Ea este totodată, cel mai nou membru al ALDE.
Şi Carmen Ciobanu a ţinut distanţa între ea şi de politicieni, dar proiectul ALDE pentru România a convins-o să se înscrie în partid şi o regăsim ca şi candidată pe listele acestei formaţiuni politice.
Voica Briceag
4,515 total views, 2 views today