„Marturii despre cetatea medievala Severinului, inainte si dupa reabilitare” a fost evenimentul care a atras pe parcusul evenimentelor organizate pentru marcarea Zilelor Severinului, editia 2017, zeci de participanti din Drobeta Turnu Severin, dar si din alte localitati ale judetului. Evenimentul a fost organizat cu ajutorul Consiliului Judetean Mehedinti care a acordat sprijin muncipalitatii in vederea pregatirii acestui eveniment prin implicarea in organizarea activitatilor culturale a specialistilor si resuselor Muzeului Regiunii Portilor de Fier:
„As dori in primul rand sa urez tuturor severinenilor, La Multi Ani, caci il sarbatorim astazi pe Sfantul Gheorghe, patronul spiritual al orasului. Le urez in acelasi timp La Multi Ani si tuturor celor care astazi isi sarbatoresc onomastica. Prin intermediul specialistilor Muzeului Regiunii Portilor de Fier am dorit sa ne aducem si noi contributia in ceea ce priveste organizarea acestui eveniment. Ne bucuram ca expozitia s-a bucurat de succes si ca, in special generatia tanara, este interesata sa redescopere istoria”, a precizat Aladin Georgescu, presedintele Consiliului Judetean Mehedinti.
Viata cetatii a fost readusa in actualitate, iar strajerii si-au reluat locurile de paza in turnuri. Cavaleri si domnite au dansat pe ritmuri medievale, iar cei mai mici au participat la atelierele de creatie organizate intre zidurile cetatii. Per total, pe parcursul celor trei zile de festival, cateva mii de persoane au trecut pragul cetatii pentru a participa la evenimentele organizate. Dansatorii amatori ai Severinului au devenit specialisti in dans medieval. Tinerii au renuntat la blugi si tricouri pentru a imbraca haine de domnite si cavaleri din alte timpuri. Au repetat saptamani la rand pentru ca evenimentul sa fie unul ca la carte si pentru a reda cat mai fidel acea perioada.
In final trupa TRUVERII a sustinut un concert de muzica medievala la care a asistat un public numeros. TRUVERII, il poarta pe ascultator intr-o calatorie a caror drumuri, incarcate de istorie si de muzica ce rasuna in impozantele castele de odinioara, ajung sa strabata meleagurile intregului continent european. Fie ca este vorba despre muzicile si cantecele din Europa secolelor XIII-XVII, ce alcatuiesc spectacolul intitulat “Peregrinatio”, lasandu-ne purtati de izurile italienesti, cu traditionalele “Pizzicarella” sau “Mamma la Rondinella”, ori de aerul nordic al melodiilor „Herr Mannelig” sau “Herr Oloff’ din Suedia, fie ca ne intoarcem undeva in secolul XVI-XVII, la muzicile si textele folosite de comediantii maestrului William Shakespeare, calatoria prin intermediul muzicii va reusi intotdeauna sa transmita povesti pline de suflet si sa aline gandul trecerii ireversibile a timpului.
Voica Briceag
6,601 total views, 2 views today