Deşi atrage de zeci de ani mii de turişti care vin la Bala pentru a-şi trata problemele de sănătate, abia acum localitatea a devenit staţiune balneară, cu acte în regulă. Guvernul României a aprobat acordarea statutului de staţiune balneoclimatică pentru mai multe localităţi care dispun de factori naturali de cură. Comuna Bala devine astfel singura staţiune balneocliamterică din judeţul Mehedinţi, iar acest lucru atrage după sine o serie de avantaje.
Niciodată însă, în pofida dermsurilor făcute de toţi primarii care s-au perindat la conducerea comunei, guvernul nu a fost de acord cu acordarea titlului de staţiune pentru localiate. Noul primar, Valentin Ohima a reluat aceste demrusri şi în februarie 2016 a trimis din nou documentaţia către guvern prin care solicita acordarea titlului de staţiune pentru Bala. Răspunsul a avenit după mai bine de o jumătate de an şi este unul favorabil:
“”Este un moment istoric pentru comuna noastră, întreaga comună a fost declarată ca şi staţiune balneoclimaterică. Este o bucurie imensă atât pentru comunitate cât şi pentru judeţul Mehedinţi, fiind singura staţiune oficial declarată în judeţul Mehedinţi, urmând în etapa următoare să depunem proiecte pentru a obţine fonduri europene astfel încât să dezvoltăm zona într-un mod accelerat, zic eu” a declarat pentru descoperamehedinti.ro, Valentin Ohima, primarul comunei Bala.
La Bala se face turism balnear de ani de zile. Staţiunea dispune de rezerve naturale importante de apă minerală şi nămol sapropelic, cu prorietăţi similare nămolului de la Techirghiol.
În baza de tratament din staţiune sunt folosite ca şi proceduri băile cu ape minerale încălzite, împachetări cu nămol sau parafină, proceduri de electroterpie, aerosoli şi masaj. În zonă sunt şi câteva izvoare pentru cură internă.
Acum, toate acestea pot fi mult mai bine dezvoltate, întrucât staţiunile îşi au propriile linii de finanaţare atunci câdn vorbim despre staţiune, iar cum Bala este singura staţiune din judeţ, clar va avea întâietate. Stațiunea Bala dispune de rezerve apreciabile de apă minerală și nămol terapeutic, fiind profilată pe cura internă și externă. Băi se pot face și la bazinele de nămol. Apa termală a fost şi ea valorificată prin construirea a trei ștranduri de dimensiuni și adâncimi diferite, care sunt deschise pe toată perioada lunilor de vară, începând din mai și până în septembrie.
Voica Briceag
21,128 total views, 1 views today