COMUNICAT DE PRESĂ FINALIZARE PROIECT

25 septembrie 2024/în Știri/de Lilieci.ro

În perioada aprilie – septembrie, Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor, în parteneriat cu R.N.P. Romsilva – Administrația Parcului Natural Porțile de Fier R.A., a implementat proiectul “De la mic la mare – împreună pentru natura Porților de Fier”. Scopul proiectului a fost îmbunătățirea conservării valorilor naturale din Parcul Natural Porțile de Fier, prin implicarea activă a tinerei generații în protejarea biodiversității, precum și prin conștientizarea vizitatorilor și localnicilor despre existența faunei protejate. Proiectul a fost finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România, având un buget de 36.964,29 RON, din care finanțarea FP – MOL era de 92% (34.109,29 RON), cu o contribuție de 7.72% din partea partenerilor de proiect. Mai jos puteți citi despre detaliile proiectului “De la mic la mare”, respectiv cum am învățat despre Porțile de Fier.

Activitățile s-au desfășurat în arealul parcului natural, pe teritoriul administrativ a 9 comune și 2 orașe, prin implicarea directă a școlilor din aria naturală protejată,  administratorilor drumurilor, dar și a administratorilor fondului forestier național. Obiectivele proiectului au fost:

  1. Îmbunătățirea conservării speciilor de faună din Parcul Natural Porțile de Fier, prin evitarea / scăderea numărului de mortalități rutiere și prin creșterea gradului de conștientizare în rândul comunităților locale și vizitatorilor parcului.
  2. Responsabilizarea tinerei generații față de cerințele ecologice ale speciilor protejate din Parcul Natural Porțile de Fier, prin punerea în funcțiune și monitorizarea kiturilor de biodiversitate în curțile școlilor.
  3. Creșterea gradului de conștientizare a publicului larg despre valorile naturale ale Parcului Natural Porțile de Fier și speciile emblematice, printr-o campanie în mediul online.

Legat de primul obiectiv, monitorizarea periodică efectuată de personalul parcului a evidențiat o mortalitate semnificativă în rândul faunei sălbatice de-a lungul drumului național 57 (DN57), datorită traficului rutier. DN57 (dar și DN57A) străbate aproape toată lungimea parcului, conectând totodată parcul cu arii naturale protejate învecinate (ex. PN Cheile Nerei – Beușnița) și chiar cu cele transfrontaliere (PN Djerdap). Parcul oricum este una dintre cele mai mari arii protejate din România (situl Natura 2000 fiind de 124.293 ha), Iar DN57 și DN57A urmează cursul Dunării o lungime de peste 130 km, între Baziaș și Orșova. Astfel, traversarea dinspre partea de uscat (munte) către apă (Dunăre) poate fi o adevărată provocare pentru speciile de amfibieni, reptile și mamifere, acestea devenind ”victime ale șoselelor”.

Proiectul a venit în sprijinul acestor animale, care traverzează drumurile publice, prin crearea unor semnalizatoare rutiere mari și vizibile. S-au creat semnalizatoare cu simbolurile de șarpe, broască, țestoasă și salamandră, acestea fiind grupurile cele mai impactate de traficul rutier pe DN57. După aprobarea semnalizatoarelor de către autoritățile abilitate, aceastea au fost amplasate în locurile critice. În total au fost amplasate 12 semnalizatoare, care în timp vor reduce mortalitatea asociată cu trafic și vor conștientiza publicul larg că se traversează o arie naturală protejată. Cum ne spune Amalia, biologul parcului natural:

Implementarea acestei activități ne-a ajutat să informăm și să conștientizăm participanții la traficul rutier de impactul pe care îl avem asupra biodiversității mici, greu vizibile în cazul unui trafic de viteză. După ani în care au fost realizate monitorizări ale mortalităților rutiere în rândul faunei sălbatice, prin implementarea proiectului am reușit să montăm semnalizatoare rutiere care să aibă efectul reducerii efectului acestui impact.

Tot Amalia ne spune: „Din perspectiva mea, ca biolog, implementarea proiectului a adus în discuție una din problemele cu care societatea a început să se confrunte, fără să realizeze: polenizatorii. Cine sunt? Ce fac? O duc bine? Nu o duc bine? Mai cunoaștem și alți polenizatori decât albinele și fluturii? Ce impact au ei pentru biodiversitate și pentru viața noastră de zi cu zi?”. Și pentru că educația tinerei generații este esențială și direct legată de conservarea naturii, obiectivul nr. 2 din proiect a țintit 11 școli din zona parcului și elevii, copii din aceste școli.

Astfel, în perioada iulie – august, colegii de la administrația parcului au ținut prezentări în aer liber, au vorbit despre flora și fauna parcului, inclusiv despre specii emblematice și despre specii benefice pentru comunitățile locale, de exemplu lilieci, pentru liliecii că sunt foarte folositori pentru omenire, prin consumul excesiv de insecte. Pe parcursul discuțiilor, tânăra generație a putut să înțeleagă că deși sunt mici, insectele au un rol covârșitor în menținerea echilibrului vieții. Totodată, le-au fost explicate concret și practic noțiuni precum lanțul trofic, piramida trofică și servicii ecosistemice. Iar pentru a cimenta cunoștințele dobândite, în curtea fiecărei școli a fost montat un kit de biodiversitate, ce constă în o hrănitoare pentru păsări, o căsuță pentru lilieci și un hotel pentru insecte. În acest fel, copii au la îndemână mereu o amintire concretă în curtea școlii despre diferitele elemente de biodiversitate (păsări, lilieci, insecte), care sunt conectate între ele prin legături ecologice. În total, peste 170 de copii au aflat în mod direct despre valorile naturale ale Porților de Fier.

Biodiversitatea și speciile din Porțile de Fier sunt remarcabile, parcul fiind unul dintre cele mai diverse la nivel de țară. Zona oferă habitate pentru peste 3.000 de specii de plante, pentru peste 250 de specii de păsări, precum și pentru o serie de specii de amfibieni, reptile, mamifere și nevertebrate. CCCL a implementat deja mai multe proiecte la nivelul ariei protejate, de exemplu proiectul transfrontalier româno-sârbesc, pentru conservarea liliecilor care migrează între Serbia și România. Dar în cadrul proiectului actual ne-am ocupat pe scară mai largă de speciile protejate de plante și animale din parcul natural.

Astfel, pentru realizarea obiectivului nr. 3. (creșterea gradului de conștientizare a publicului larg despre valorile naturale ale Parcului Natural Porțile de Fier și speciile emblematice), am creat 172 de infografice despre speciile de plante și animale protejate din lista standard al parcului. Am inclus și modalități simple de a proteja aceste specii. Cu un limbaj simplu și ușor de înțeles, ținta infograficelor este generația tânără, dar de fapt se pot folosi de către oricine pentru educație despre natură. În acest articol detaliat găsiță toate cele 172 infografice. Mai jos o mică selecție. Vă invităm să descoperiți și să împărtășiți fauna remarcabilă a Porților de Fier!

La modul general proiectul a contribuit la implementarea planului de management al Parcului Natural Porțile de Fier, care este de fapt setul de reguli pe baza căreia se asigură continuitatea și conservarea florei și faunei unei arii protejate. În cazul de față, Amalia ne spune: „Aceste activități sunt prevăzute în planul de lucru anual și planul de management al parcului, astfel implementarea proiectului a adus o contribuție semnificativă la îndeplinirea unor măsuri specificate în aceste documente.” Deși cu buget relativ mic (aprox. 8.000 EUR), proiectul a reușit să realizeze obiectivele propuse și să contribuie la protecția naturii în una dintre cele mai importante arii protejate din România, Parcul Natural Porțile de Fier.

Mulțumim tuturor celor implicați și finanțatorilor!

Mulțumim celor care au contribuit cu fotografii despre specii pentru cele 172 infografice: Amalia Dumbravă, András Attila Nagy, Anna Szabó, Cosmin Manci, Cristian Sitar, Csaba Vizauer, Emese Gyöngyi Tóth, Ioana Simion, Levente Barti, Mircea Jumanca, Attila Nagy (Grupul Milvus), Szilárd-Lehel Bücs, Viorel Arghiuș, Viorel Pocora. Designul semnalizatoarelor și infograficelor a fost realizat de Ildikó Gönczi Vass.

Conținutul acestui material nu exprimă neapărat opinia finanțatorilor. Responsabilitatea pentru conținutul acestuia este asumată în întregime de Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Lililecilor și Administrația Parcului Natural Porțile de Fier.

492 total views, 8 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.