O infrastructură rutieră bine pusă la punct aduce avantaje socio- economice considerabile, necesare dezvoltării locale. Pe acest principiu, executivul Consiliului Județean Mehedinți continuă să acorde o importanță deosebită pentru modernizarea sectoarelor de drum județean, în special în acele zone în care, asflatul nu a ajuns niciodată și unde starea drumurilor este una dezastruoasă, mult mai gravă în special atunci când plouă sau când ninge. Ceele mai multe drumuri din județ sunt modernizate pe fonduri europene sau pe proiecte finanțate de Guvernul României.
Astfel, infrastructura rutieră din judeţul Mehedinţi va fi modernizată și prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (P.N.D.L.) gestionat de M.D.R.A.P.F.E. Pe acest program au fost semnate pe data de 8 noiembrie 3 contracte de finanţare, de Viceprim-Ministrul Paul Stănescu, ministrul dezvoltării regionale, administraţiei publice şi fondurilor europene, şi Aladin Georgescu, Președintele Consiliului Județean Mehedinți.
Valoarea totală a proiectelor este de aproximativ 78 de milioane de lei şi vizează modernizarea a 36 kilometri de drumuri în judeţul Mehedinţi:
„Modernizarea şi reabilitarea infrastructurii de transport reprezintă o prioritate, întrucât contribuie la creşterea gradului de mobilitate a persoanelor şi a bunurilor, asigură accesul mai facil şi mai rapid către furnizorii de servicii de sănătate, sociale şi educative, contribuie la reducerea timpului de deplasare şi asigură o mai mare securitate în transport”, a precizat viceprim-ministrul Paul Stănescu la semnarea celor trei contracte. Cele trei sectoare de drum județean care urmează să fie reabilitate/modernizate sunt:
DJ 563A km 8+740 Slașoma – km 14+714 Petra (int. DC91), L=5,974 km 10,952,350.00
Modernizare DJ 671A pe tronsoanele: int.DC 52 (Crăguiești) – int.DJ 671E (Ilovăț), int.DJ 671E (Ilovăț) – Studina (la asfalt) și int.DC 45 (Șovarna) – Rudina (la asfalt), L=12,359 km 25,906,828.00
Modernizare DJ 671E – Dîlbocița – int. DJ 670, L=18,466 km 41,222,454.00
Odată reabilitate, cele trei sectoare de drum vor contribui semnificativ la creșterea gradului de ocupare în zonă și vor oferi în același timp condiții de acces facile către municipiul Drobeta Turnu Severin și vor ajuta în același timp la crearea unui climat socio-economic îmbunățățit pentru locuitorii de aici:
,,Necesitatea acestor investiții este dată de starea tehnică a sectoarelor de drumuri județene care împiedică desfășurarea circulației în condiții normale de siguranță și confort și aduc costuri suplimentare atât utilizatorilor acestor drumuri – costuri cu reparația și întreținerea autovehiculelor- cât și administrației județene, din cauza lucrărilor de întreținere ce trebuie realizate pentru menținerea unui nivel minim de confort,, a precizat Aladin Georgescu, Președintele Consiliului Județean Mehedinți.
Acestea nu sunt singurele sectoare de drum județean care vor intra în reabilitare în perioada următoare la nivelul județului Mehedinți. Consiliul Județean are în implementare cel mai amplu proiect de dezvoltare a infrastructurii rutiere, semnat vreodată la nivelul județului. Este vorba despre drumul strategic, proiect care vizează asflatarea uni tronson de 112,525 kilometri, compus din mai multe tronsoane de drumuri judeţene şi care urmează să traverseze localităţile Gruia-Rogova, Punghina-Oprișor – Bălăcița- Gvardinița-Bîcleș-Plopi-Izvorălu-Tâmna-Grozești-Păsărani, limită cu județul Gorj. Acesta este cel mai amplu proiect semnat la nivelul Olteniei, cu o valoare record de 48.197.091,21 euro. Implementarea acestuia va începe în primăvara anului viitor, iar contractul de finanțare a fost semnat de Aladin Georgescu, alături de fostul ministru al dezvoltării, Sevil Shaideh.
Voica Briceag
5,658 total views, 1 views today