”Este nevoie de un moment zero în fotbalul mehedințean!” – Interviu special cu Gabriel Boștină

Au trecut aproape două decenii, timpul a mai strâns nişte kilograme pe corpul longilin, inevitabil a mai apărut și câte un fir de păr alb, iar acum, treningul și ghetele au fost înlocuite cu un costum elegant și pantofi de un maro impecabil. Ușile de la Municipal i se deschid larg, iarba parcă așteaptă găurile crampoanelor sale, însă acum vine doar ca …spectator. La 38 de ani, Gabriel Boștină, cel supranumit Ronaldinho de România, și-a deschis sufletul într-un reportaj emoționant despre cariera sa.

Craiova la Severin, U Craiova - FC Drobeta 7-0, meci amical, 01.12.2009

Născut pe 22 mai 1977 la Gura Văii, Gabriel Boștină a copilărit într-o zonă în care fotbalul era tratat precum o artă în momentele în care el începea să priceapă taina sportului rege. A început ca profesionist la echipa de liga a treia, CS Severnav Turnu Severin, în sezonul 1997-1998. „Eu am avut o șansă mare în perioada Severnav pentru că am avut un vestiar în care erau foștii jucători ai Drobetei din perioada de glorie. Am avut ce să învăț de la fiecare dintre ei pentru că eram coleg cu Dorian Gugu, Jean Stănică, Vasile Mănescu, Mihai Sîrboiu sau Dan Grăbeanu. Pot spune că am fost un junior norocos deoarece am făcut parte dintr-o asemenea generație și m-au ajutat să debutez în Divizia C. Așa am ajuns și eu să învăț o mulțime de lucuri, care, mai târziu, au contribuit la bagajul de cunoștințe necesar pentru a face pasul în fotbalul mare”, rememorează cel care avea să devină peste cinci ani unul dintre cei mai talentați mijlocași din istoria modernă a Stelei.

_DSC0793

Marele regret al fostului internațional

Dublu campion al României, semifinalist de Cupa UEFA și de trei ori în grupele Champions League, toate alături de Steaua, și cu un CV care mai include Dinamo, Universitatea Cluj sau Oțelul Galați, mulți ar spune că este aproape tot ce își poate dori un fotbalist. Nu este valabil și pentru Gabi Boștină! „Faptul că nu am apucat să evoluez la echipa de primă ligă a Severinului este cel mai mare regret al carierei. La FC Drobeta am debutat la 7 ani pe terenul din spatele porții, unde era zgură. Acolo am și dat primul gol, încă e vie acea amintire. Era o poartă improvizată din gardurile pentru atletism! Noi, copiii, tot timpul ne gândeam că într-o bună zi vom avea privilegiul de a intra pe gazonul de iarbă și să înscriem la poarta unde îi urmăream cu sufletul la gură pe cei care aduceau bucurie în tribune sâmbătă de sâmbătă. Pe finalul carierei, mai ales că Severinul a promovat în premieră în Liga I, aș fi vrut să joc în fața familiei, în fața prietenilor, în fața orașului meu și poate să dau și gol la acea poartă. N-a fost să fie, nu tot timpul e așa cum ne dorim”, spune fostul internațional cu tristețe în glas. 

Cum vede Boștină ieșirea fotbalului severinean din impas 

În urmă cu trei ani, și-a agățat ghetele în cui, și, spre dezamăgirea sa, a văzut pe viu cum se spulberă încă o dată speranțele chibiților din Severin.  Fără o echipă locală nici la nivel de județ, premisele de mai bine nu se întrezăresc. Boștină este de părere că doar cu o echipă susținută cu adevărat de autorități, bazată pe juniorii din Drobeta-Turnu Severin, plus câțiva din fotbaliștii mehedințeni încă în activitate, se mai poate readuce spiritul fotbalistic la malul Dunării. „E nevoie de un moment zero în fotbalul mehedințean! Din păcate, din zona privată nu mai este încredere și a devenit greu să mai atragi un sponsor, un finanțator care să țină o echipă chiar și în liga a treia. Costurile nu ar fi foarte mari, dar nu mai este încredere și nimeni nu vrea să își riște banii. Consider că singura soluție rămâne aceea de a fi format un club care să fie sprijinit financiar de Primăria Drobeta-Turnu Severin și Consiliul Județean. Acum este și cadrul legal și se pot investi bani pentru sportul local. Nu ar fi cheltuite sume mari pe contracte pentru ca putem să ne bazăm pe juniorii din oraș și am putea readuce acasă alți fotbaliști severineni care evoluează în ligile a doua și a treia. S-ar îmbina perfect tinerețea cu experiența și eu zic că ar răsări o echipă frumoasă, o echipă a severinenilor, o echipă cu identitatea noastră. Numai în felul acesta ar fi readuși severinenii care îi auzeam până nu demult cum scandau «Drobeta, Drobeta» pe Municipal. Cred că toți foștii jucători reprezentativi pe care i-a dat Severinul ar fi dispuși să pună umărul la renașterea unei echipe în orașul nostru”, este proiectul gândit de Boștină. 

bostina cu minge

Copii și juniorii au cel mai mult de suferit

Lipsa unei echipe de seniori e ca un bumerang care taie speranțele copiilor și juniorilor. Fostul internațional spune că este nevoie de crearea unui sistem în județ care să funcționeze sănătos deoarece se pierd tineri. „Severinul are o mulțime de școli particulare de fotbal, cu sute de copii. Părinții investesc în ei pentru că oricine are visul de a-și vedea copilul la un nivel cât mai înalt. În timp, copilul ajunge la juniori republicani și, la 18 ani, trebuie să facă pasul la seniori. Unde să-l mai facă dacă am ajuns să nu mai avem o echipă de fotbal nici măcar la Liga a III-a?! Părintele investește 10 ani în copil, iar apoi îl vede că joacă în Liga a IV-a și după un an se lasă de fotbal, se potolește singur, deoarece are șanse infime să mai facă performanță. Din acest motiv, majoritatea vor abandona fotbalul”, e previziunea sumbră lui Boștină.

Nu vom mai avea niciun severinean în prima ligă”

Cel care a face parte dintr-o perioadă în care Severinul i-a dat, printre alții, pe Mirel Rădoi, Flavius Stoican, Florin Șoavă, Cornel Mihart, Bobi Verdeș, Ovidiu Brehui, Costi Gărgălie sau Dorel Stoica mărturisește că inevitabil vom ajunge să nu mai avem fotbaliști severineni în Liga I. Dacă în urmă cu deceniu Severinul dădea aproape o echipă întreagă de jucători în Liga I, în prezent, mai sunt doar Andrei Enescu (CSMS Iaşi) și Cătălin Doman (ACS Politehnica Timișoara). În timp cred că o să ajungem să nu mai avem niciun jucător în Divizia A pentru că nu mai avem baza de plecare. Când noi am fost în același timp 8-9 jucători în Divizia A aveam în spatele nostru un circuit întreg de echipe. Să nu uităm că Orșova și Severnav erau în Divizia C, FC Drobeta era în Divizia B, iar campionatul județean era foarte puternic pentru că alinia 18 echipe, nu ca acum când mai sunt doar 8 și la jocurile de baraj toți vor să întâlnească reprezentanta Mehedințiului pentru că suntem cei mai vulnerabili. E nevoie de un sistem sănătos și bine gândit pentru că nu se mai poate cu jumătate de măsură”.   

786772425_4254_gabrielbostina2

Boștină a jucat la CS Severnav, Cimentul Fieni, Oţelul Galaţi, Steaua Bucureşti, Dinamo Bucureşti şi Universitatea Cluj, de la care s-a retras în urmă cu 3 ani, iar la echipa naţională a României a bifat 4 selecţii.

Nicu LUNGU

6,009 total views, 3 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.