A fost modificată Legea Educației. Principalele modificări

Guvernul a adoptat joi o Ordonanta de Urgenta care modifica Legea Educatiei Nationale. Ordonanta stabileste ca ca fiecare prescolar sau elev cu dizabilitati sau cerinte educationale speciale trebuie cuprins in invatamantul de masa, clasele sau grupele speciale putand fi organizate doar prin exceptie. De asemenea, documentul scoate limita maxima de 3 reluari ale examenului de definitivat. In ceea ce priveste invatamantul superior, ordonanta acrediteaza temporar scolile doctorale pentru anul universitar 2016-2017 si schimba conditiile pentru ocuparea functiei didactice de profesor universitar, inlocuindu-se criteriul detinerii atestatului de abilitare cu cel al detinerii calitatii de conducator de doctorat, scrie HOTNEWS.RO

Principalele modificari aduse de actul normativ in zona invatamantului preuniversitar:

  • Examenul de definitivat – O prima masura implica modalitatea de sustinere a examenului de definitivat in sensul ca o persoana poate sustine concurs de cel mult trei ori fara a plati taxa. Ulterior, sustinerea examenului va fi conditionata de achitarea unor taxe stabilite de Ministerul Educatiei. De asemenea, persoanele care nu au promovat acest concurs se pot prezenta la o noua sesiune dupa reluarea, de fiecare data, anterior sustinerii examenului, a stagiului de practica de un an scolar.
  • Echivalarea titlului de doctor cu gradul didactic I – Actul normativ aprobat joi reglementeaza si forma de echivalare a gradului didactic I pentru personalul didactic care a obtinut titlul stiintific de doctor in domeniul in care poate fi incadrat sau in domeniul stiintelor educatiei si care indeplineste cumulativ conditiile de formare initiala si conditiile de vechime la catedra, de minimum 4 ani de la obtinerea definitivarii in invatamant.
  • Invatamantul special integrat – Ordonanta de urgenta mai stipuleaza ca invatamantul special integrat se organizeaza in invatamantul de masa, prin cuprinderea fiecarui prescolar si elev cu dizabilitati sau cerinte educationale speciale in grupe, clase sau formatiuni de studiu in invatamantul de masa. Durata scolarizarii copiilor cu cerinte educationale speciale poate fi mai mare decat cea precizata prin lege si se stabileste in functie de nevoile individuale, de gradul si tipul dizabilitatii, prin ordin de ministru. Prin exceptie, in invatamantul de masa se pot organiza grupe/clase speciale cu elevi cu dizabilitati, cu avizul inspectoratului scolar judetean/ISMB, in conformitate cu normele metodologice aprobate prin ordin al ministrului Educatiei.

elevi_gimnaziu

 

3,385 total views, 1 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.