Încep lucrările de reabilitare și restaurare a Muzeului de Artă din Drobeta Turnu Severin. Vezi aici când vor fi gata

S-a dat undă verde pentru demararea lucrărilor de reabilitare și restaurare a Muzeului de Artă din Drobeta Turnu Severin. Perla arhitecturală a Mehedințiului, clădirea care adăposteşte Secţia de Artă a Muzeului Regiunii Porţilor de Fier, a primit încă din 2017 finanţare europeană pentru reabilitare şi restaurare. A început de atunci lungul drum în vederea atribuirii proiectului de execuție a acestor lucrări. Patru licitații au fost organizate până în acest moment, dar abia astăzi (n.r. 18.03.2019) execuția proiectării și a lucrărilor a fost adjudecată de către un consorțiu de firme cu o vastă experiență în domeniu. La sediul Consiliului Județean Mehedinți, a fost semnat contractul care vizează proiectarea și execuția lucrărilor:

”Contractul de finanțare a fost semnat încă din anul 2017. Am tot încercat să contractăm proiectarea și execuția lucrărilor la Muzeul de Artă. Am organizat în acest sens patru licitații, dar nimeni s-a prezentat. Avem încredere în firma care a câștigat licitația, în experiența pe care o au în domeniu că lucrărilor vor fi gata în termenul stabilit și că vom putea reda circuitului turistic acest obiectiv extrem de important”, a precizat Aladin Georgescu, președintele Consiliului Județean Mehedinți.

Proiectare și execuția lucrărilor a fost adjudecată de un consorțiu cu acționariat majoritar italian, cu o vastă experiență în ceea ce privește restaurarea obiectivelor culturale:

”Printre proiectele pe care le derulăm în acest domeniu al restaurării putem enumera  reabilitarea și restaurarea Turnului Pompierilor din Sibiu, clădirea din bld. Revoluției ’81 din Arad, o clădire cu o consemnată importanță istorică. Pentru lucrările deosebite de restaurare vom apela la experți recunoscuți din Italia și avem convingerea că vom încadra fără probleme în termenele de execuție stabilite prin contract”, a precizat Adrian Modoran, reprezentantul constructorului.

Clădirea, Muzeului de Artă se află într-o avansată stare de degradare. Declarat monument istoric de categoria A, obiectivul are nevoie urgentă de reabilitare, căci timpul și-a pus amprenta asupra clădirii:

”Vom ține minte această zi ca fiind una de mare importanță în istoria acestei instituții. Este o zi mare pentru că s-a găsit în sfârșit soluția ca această clădire emblematică să fie restaurată. Mă gândeam acum, că istoria se scrie ca un arc peste timp. Clădirea a fost construită de către arhitecți și constructori italieni în 1890. Iată că, peste 129 de ani vine o asociere de societăți și am înțeles că principalii restauratorii vor fi din Italia, bineînțeles cu specialiștii noștri, să redea gloria acestui obiectiv cultural. Sperăm ca lucrările să fie bine executate pentru că este o clădire cu mari pretenții, construită în stil baroc, iar la finalul lucrărilor să avem un muzeu de artă care  să ne reprezinte cu adevărat la nivel european” a precizat managerul Muzeului Regiunii Porților de Fier, Doinița Mariana Chircu.

Pentru modernizarea și restaurarea clădirii se vor investi aproximativ 2 milioane euro. Termenul de execuție a lucrărilor începând din acest moment este de 19 luni. Finanțarea europeană va fi folosită pentru executarea printre altele, a unor lucrări de eliminare a apei din zona demisolului prin executarea unei hidroizolaţii corespunzătoare, revizuirea şarpantei, înlocuirea luminatorului de la nivelul învelitorii în scopul asigurării etanşeităţii, refacerea pardoselilor degradate de la subsol şi a celor din spaţiile de expunere, amenajare pod-mansardă unde va funcționa un atelier creaţie, precum și lucrări de amenajare a demisolului și restaurarea faţadei.

Secția de Arată a Muzeului Regiunii Porților de Fier adăpostește o impresionantă colecție de artă. Pe simezele muzeului regăsim lucri semnate de mari nume precum: Luchian, Pallady, sau Tonitza. Tot aici, aproape o sută de lucrări semnate de pictorul mehedințean Ghiață sporesc valențele patrimoniului artistic al muzeului.

Voica Briceag

3,164 total views, 1 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.