Cu un uriaş potenţial turistic, insula Şimian ar putea fi transformată într-un adevărat centru multinaţional, populat de ţările riverane Dunării. Potrivit unui proiect propus în 2010 de fosta conducere a Consiliului Judeţean Mehedinţi, fiecare ţară dunăreană ar fi urmat să aibă reprezentativitate pe insulă prin amenjarea unor standuri cu produse tradiţionale, pentru ca turiştii să aibă de unde alege: „Ideea a pornit de la un concept unitar, atractiv, un concept care să înglobeze ideea de multietnicitate şi multiculturalitate. Pornind de la acest concept ne-am gândit că trebuie să oferim spaţii care să înglobeze elemente din cultura fiecărei ţări dunărene. De acolo a venit ideea unei pieţe care să aibă galerii cu specificul fiecărei ţări dunărene pornind de la Germania, până la vărsare, la care se adaugă Turcia pentru a păstra elementul de tradiţe specific fostei insule Ada Kaleh, a declarat senatorul Marius Bălu, preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi din perdioada 2008-2012.
Pe insulă ar fi urmat să se construiască hoteluri, cinematografe, restaurante, spaţii pentru camping şi piaţă de spectacole în aer liber. De asemenea, autorităţile ţinteau şi la amenajarea unei plaje plus un centru de cercetări dunărene: „Ideea a pornit de la această piaţă centrală în jurul căreia am dezvoltat multe alte proiecte: un port, un hotel, un centru de multilingvism unde toţi copiii din ţările dunărene să vină să înveţe orice limbă dunăreană, o scenă pentru concerte, loc pentru camping, galerii comerciale în zona fortificaţiilor fostei cetăţi, un complex sportiv, ponton, spaţiu pentru expoziţii, zone de agrement cu plajă, ternuri de sport, tabere internaţionale de copii, parc de distracţii. Practic, atunci când un vas de croazieră acostează la insulă, fiecare turist să găsească o oportunitate de a-şi petrece timpul liber. De asemenea, tot ca să acoperim şi o parte educativă, o parte ştiinţifică, am gândit şi un Centru de Cercetare Dunăreană”, a mai precizat Marius Bălu.
Prin realizarea studiului de fezabilitate şi depunerea cererii de finanţare din fonduri europene se urmărea susţinerea dezvoltării infrastructurii şi facilităţilor turistice în Insula Şimian – un produs turistic transfrontalier, punerea în valoare a moştenirii culturale şi a resurselor naturale cu potenţial turistic în Insula Şimian şi promovarea comună a potenţialului turistic al Insulei Şimian, ca destinaţie turistică româno-bulgară atractivă.
Proiectul a prăfuit însă în ultimii doi ani prin sertarea Consiliului Judeţean, instituţie ai cărei reprezentanţi au abandonat ideea: „Proiectul a fost scris în perioada 2010-2011. A fost depus pe axa România – Bulgaria un proiect în valoare de circa 450.000 euro pentru studiul de fezabilitate şi un proiect tehnic pentru transformarea Insulei Şimian în produs turistic. Contractul a fost semnat în 2013 însă, preşedintele Consiliului Judeţean de la acea vreme, Adrian Duicu, şi, mai apoi, Aladin Georgescu nu au reuşit să implementeze acest proiect. Astfel, s-au pierdut foarte mulţi bani pentru dezvoltarea turismului.”, a susţinut promotorul acestui proiect, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Marius Balu.
Rămâne însă de văzut dacă viitorii reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Mehedinţi vor reuşi să găsească şi sursele de finanţare necesare pentru ca Insula Şimian să devină un obiectiv touristic: „Conceptul există, trebuie să reluăm demersurile pentru găsirea soluţiilor optime pentru finanţare. Vă garantez însă că din toate discuţiile pe care le-am avut cu oamenii pe care i-am cunoscut cu prilejul întâlnirilor organizate pe Strategia Dunării, multă lume este interesată de acest proiect, chiar dacă este vorba de zeci de milioane de euro”, a declarat pentru DescoperaMehedinţi.ro senatorul de Mehedinţi, Marius Bălu.
120,723 total views, 5 views today
Niciun comentariu