Ionuț Sibinescu (ALDE) despre înființarea unității pentru managementul apei grele


Guvernul României a aprobat miercuri, 30 august 2017, la propunerea Ministerului Energiei, Ordonanța privind înființarea Centrului Naţional de Management al Apei Grele (CNMAG). Noua entitate va prelua managementul apei grele de la Regia Autonomă pentru Activități Nucleare (RAAN), din Drobeta Turnu Severin, aflată în faliment și în imposibilitatea de a mai conserva această resursă. Așa cum a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu, la acest proiect se lucrează încă din primul trimestru al anului, pentru că această resursă este deosebit de importantă pentru producerea energiei nucleare în România, dar și în negocierile cu partenerii chinezi pentru Rectoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Actualul Guvern și-a asumat, prin Programul de Guvernare, obiectivul de a consolida producerea de energie electrică din combustibil nuclear în România, iar înființarea CNMAG face parte din această viziune.
În prezent, la Rezerva de Stat se află în custodia RAAN o cantitate de apă grea a cărei valoare este de aproximativ 5 miliarde de lei. Din această catitate  aproximativ jumătate va reprezenta aportul în natură al statului român la constituirea societății care va opera Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Restul cantității va fi
achiziționată pentru consumul tehnologic de către Nuclearelectrica din venituri proprii Noua structură va prelua în depozit cantitățile de apă grea achiziționate la rezervade stat, inclusiv obligația de depozitare și menținere a c lității acestei resurse în baza unui contract de depozit, care va fi încheiat cu administrația națională a rezervelor de stat și probleme speciale.
De asemenea, Centrul va prelua în depozit și cantitățile de apă grea produse și aflate în proprietatea RAAN, altele decât cele achiziționate la rezerva de stat. Bunurile RAAN care nu aparțin domeniului public urmează a fi preluate de Asemenea de către noua structură.
CNMAG va fi finanțat integral de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Energiei și va avea maximum 80 de posturi care vor putea fi ocupate de actualii angajați ai RAAN. Centrul va avea sediul în Răscolești, comuna Izvoru Bârzii, județul Mehedinți. Ministerul Energiei urmează să elaboreze o Hotărâre de Guvern prin care vor fi stabilite structura organizatorică și mecanismul de funcționare.
Consecvenți promisiunilor asumate în Programul de Guvernare, împreună cu artenerii noștri de coaliție, Partidul Social Democrat, continuăm să dezvoltăm politica energetică românească, integrată la nivel continental și bazată pe o utilizare optimă a resurselor. În plus, adăugăm încă o promisiune onorată, făcută către mehedințeni atunci când ne-au acordat încrederea lor.
Lider grup ALDE în Senatul României
Senator,
Ionuț SIBINESCU
1

3,278 total views, 2 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.