Antreprenorii, managerii si alti responsabili din firme vor putea evita o serie intreaga de sanctiuni din partea ANAF sau Inspectiei Muncii, ori alte altor organisme de control, potrivit proiectului Legii preventive pe care guvernul doreşte să îl pună în aplicare. Lista sanctiunilor care nu vor mai putea fi aplicate din prima cuprinde 333 de articole de legi, de la Codul Fiscal, Codul Muncii, pana la legislatie legata de site-uri. Legea vine ca o gură de oxigen pentru antreprenorii români şi este o măsură de susţinere a mediului de afaceri. Firmele nu vor mai putea fi sancționate pe loc de Fisc sau alte instituții de control, fără a fi avertizate înainte și fără a primi un răgaz să-și rezolve anumite deficiențe. Sunt principalele prevederi ale Legii Prevenției, cerută insistent de mediul de afaceri și intrată deja în circuitul aprobării. Din Mehedinţi, liderul PSD, Aladin Georgescu, susţine că prevederea va ajuta în special firmele mici:
„Aceste organe de control în utlimii ani nu au desfăşurat o activitate de prevenţie în condiţiile în care legislaţia a fost într-o permanentă schimbare, iar agenţii economici nu aveau acces la informaţie în timp util şi ajungeau inevitabil să săvârşească şi contravenţii. Au fost multe situaţii în care s-au aplicat sancţiuni foarte mari. Nu mai vorbesc de faptul că de regulă erau aplicate la limita maximă şi că nu respectau O.U.G. 2/2001 care le permitea să aplice şi avertismente, şi de cele mai multe ori se ajungea în situaţia în care adminstratorul nu putea achita amenda şi se ajungea la închiderea activităţii firmei respective.”
Pe scurt, proiectul legii prevenţiei oferă firmelor găsite în neregulă un termen de până la 90 de zile pentru a remedia, dar vor putea beneficia de păsuire numai o dată în 3 ani:
„Urmând ca după această perioadă să se reîntoarcă controlul şi în cazul în care remedierile au fost în conformitate cu recomandările din planul de remediere, contribuabilul nu va fi amendat. Printre aceste contravenţii care sunt incluse în acest moment în legea prevenţiei, sunt inclusive sancţiuni de 25.000 lei, inclusive acţiuni care duc la suspendarea activităţii unei societăţi comerciale”, a precizat Ilan Laufer ministru secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.
Astfel, la prima abatere prevazută în sfera Legii prevenţiei, agentul constatator dă numai un avertisment şi face un plan de remediere. Abia după termenul de graţie de până la 3 luni, va repeta controlul şi, daca va constata abaterea, abia atunci va aplica sancţiunea. În caz contrar, sancţiunea va fi lovită de nulitate. Legea prevenţiei are însă cu excepţii. Prevederile ei se va aplica doar acelor fapte care nu se referă la acele activităţi unde intenţia de a încălca legea este evidentă şi care nu reprezintă un grad de pericol ridicat, iar contravenientul beneficiază de prevenţie o singură dată pentru oricare dintre convenţii în termen de trei ani de la data aplicării sanţiunii avertismentului.
Voica Briceag
4,024 total views, 3 views today