Lucrările de construcţie a noii centrale a Severinului au fost reluate după ce toată vara acestea au fost aproape abandonate din lipsa finanţării necesare continuării lor. Reprezentanţii companiei care şi-au asumat această lucrare au reuşit în cele din urmă să obţină creditul bancar necesar continuării lucrărilor la capacitate maximă, iar în acest moment există certitudinea că această investiţie va fi finalizată, iar noul modul termic va furniza căldură în lunile viitoare. În aceste zile se lucrează la ultimele detalii tehnice legate de realizarea racordurilor centralei la reţeaua centrală de agent termic. Aici, lucrările sunt finalizate în procent de 90%.
Pentru ca lucrările la noua centrală termică a oraşului să fie reluate la capacitate maximă a fost nevoie de discuţii lungi şi contradictorii, căci compania care şi-a asumat proiectul nu a avut la dispoziţie banii necesari pentru ducerea la bun sfârşit a acestui obiectiv şi a a avut nevoie de un credit bancar, aprobat cu mare întârziere, la finele săptămânii trecute. Lucrările sunt însă în mare întârziere, iar în pofida tutror asigurărilor care au venit şi de data acesta din partea constructorului, reprezentanţii primăriei sunt în continuare sceptici atunci când vine vorba despre finalizarea lucrărilor în timp util, astfel încât în această iarnă să primim căldură de la noua centrală:„Ni s-a aprobat un credit de 4 milioane care ne va permite nu numai să menţinem ritmul actual al lucărilor ci să îl şi creştem astfel încât să fie totul gata în luna februarie, aşa cum ne-am angajat prin contrac. Toate echipamentele sunt comandate, sunt plătite avansurile şi aşteptăm sosirea lor, iar din acest credit vom plăti diferenţa pentru ca ele să fie livrate. Începând cu 20 octombrie va începe livrarea primelor echipamente şi da, este posibil ca Severinul să primească în această iarnă agent termic de la noua centrală.””, a susţinut în faţa primarului Severinului, Răzvan Rizea, reprezentantul Alpha Ground S.R.L., firmă care a câştigat licitaţia pentru construcţia noii centrale. Declaraţiile nu au fost însă menite să îl convingă şi pe primarul Severinului: „M-aş bucura, dar eu vă spun că mi-am pierdut încrederea în dumneavoastră şi îmi voi luaîn calcul şi o variantă de rezervă. Să sperăm că ne va ajuta şi timpul pentru că acesta este principalul impediment pentru noi toţi. Ei ne-au precizat că au închiriat două cazane care odată montate, vor putea furniza agent termic pe o perioadă provizorie, până la finalizarea lucrării. Însă cele două cazane nu vor putea face faţă la temperaturi foaret scăzute şi acesta este şi motivul pentru care facem toate demersurile pentru repornirea termocentralei de la Halânga.”, a precizat Marius Screciu.
Primarul Severinului mizează în acelaşi timp şi pe presiunea pusă pe reprezentanţii companiei de împrumutul bancar pe care l-au făcut şi pentru care plătesc dobânzi şi rate consistente, lucru ce îi obligă oarecum să facă tot posibilul pentru finalizarea investiţiei, astfel încât să aibă şi ceva încasări de pe urma acesteia.
Lucrarea de construcţie a noii centrale termice a municipiului Drobeta Turnu Severin a fost adjudecată încă de la începutul anului trecut, iar lucrările au demarat în luna martie 2016. Dacă iniţial reprezentanţii companiei erau încrezători şi dădeau asigurări că vor funiza apă caldă încă din luna mai, lucrurile s-au blocat între timp din lipsa finanţării.
Voica Briceag
7,485 total views, 1 views today