Fotbalul din județ este, din păcate, de câțiva ani, la cote extrem de joase, după ce, nu cu multă vreme în urmă pe Municipal exista echipă chiar de primă ligă. Acum, singurii fotbaliști mehedințeni care se mai remarcă sunt cei care activează prin alte colțuri ale țării, în special la grupări din eșaloanele trei și doi. Răsfirați în mai multe puncte pe harta României, sportivii cei mai mulți au luat drumul zonei de vest pentru a-și continua visul de a izbuti în „sportul rege”.
Plecați de pe meleagurile natale deoarece fotbalul a devenit ca și inexistent, trei fotbaliști încearcă să cucereasă inimile fanilor bănățeni. Fiecare în câte un oraș diferit. Mario Porcescu a luat drumul Lugojului în iarna lui 2015, la scurt timp după ce Minerul Mehedinți s-a retras din Liga a III-a. Atacantul mai jucase în Banat, la FC Caransebeş, în două rânduri, astfel că nu i-a fost dificil să se acomodeze la echipa din eșalonul terț. „Mă bucur că am ajuns la CSM Lugoj pentru că am găsit o echipă competitivă și tânără. Am hotărât să plec din orașul natal pentru că echipa Minerul Mehedinți s-a desființat și am vrut să am continuitate în ceea ce îmi place și iubesc să fac. Aici este o atmosferă foarte bună și campionatul acesta avem ca obiectiv clasarea cât mai sus posibil și să scoatem maximum de puncte de la toate meciurile. Fotbalul din județul Timiș este cu mult peste cel al Mehedințiului și asta vă pot și confirma pentru că am jucat în perioada asta meciuri amicale cu diferite echipe din Liga a IV-a Timiș și chiar nu se vede diferența între eșalonul patru și cel de-al treilea!”, dezvăluie atacantul în vârstă de 25 de ani care a simțit pe propria piele decăderea fotbalului din județul natal. Pentru a doua oară în carieră, după episodul Termo 2010, „Super Mario” a văzut cum Minerul, și totodată fotbalul mehedințean, dispar de pe radarul național. „Îmi pare rău că am ajuns atât de jos și că nu mai avem nici măcar o echipă la nivel național de seniori. E păcat pentru că avem condițiii, dar nu dispunem de conducători care să poată să ducă sportul mai departe, indiferent de ce ramură am discuta. Într-o bună zi îmi doresc să revin acasă și să joc pentru echipa orașului. Sper că de anul acesta, după alegerile locale, să putem să ne întoarcem să jucăm în echipa orașului”, este speranța lui Mario.
Alex Maria joacă în orașul lui Cristi Chivu
60 de kilometri mai la sud de Lugoj un alt mehedințean evoluează pentru o grupare din Banat. Severineanul Alexandru Maria a ajuns în această iarnă la gruparea de ligă secundă, Metalul Reșița. Spre deosebire de Mario Porcescu, el nu s-a transferat de la o echipă din județul natal. Mijlocașul a venit liber de contract după ce colega de serie a „rossonerilor”, FC Bihor, s-a desființat. Nici aici situația nu este roză, însă oamenii din Valea Domanului au ales să transfere numai tineri pentru un proiect de viitor. „Lotul echipei este bazat pe foarte mulți tineri, portarul Zimmerman este cel mai în vârstă, restul suntem băieți sub 25 de ani. Toți dorim să ne afirmăm și să putem juca fără grijă la liga a II-a și, de ce nu, să facem pasul cât mai repede și mai sus. Muncim mult împreună și sperăm să nu se facă din vară o serie pentru că scad șansele să rămânem în Liga a II-a. Față de ce e la noi în județ, nici aici nu sunt bani și sunt probleme, dar observ că oamenii nu vor ca fotbalul să dispară și să moară orice echipele din eșaloanele naționale. Am avut și alte oferte si din cealaltă serie, dar am ales să rămân mai aproape de casă și să joc constant pentru că asta e important pentru mine. Vreau să bifez meci de meci cât mai multe minute pentru că numai așa pot crește în valoare”, a declarat jucătorul care a crescut în curtea celor de la Liberty Oradea.
(Poli)șansă pentru Gînju
Mehedințiul are reprezentant și în capitala Banatului. După Silviu Balaure, un alt jucător este format la echipa de juniori de la ACS Politehnica Timișoara. Gabriel Gînju, originar din Baia de Aramă, a făcut saltul de la Liceul „Șerban Cioculescu” din Severin, la clubul „viola”. „Venirea mea aici a fost un pas mare în carieră. Odată cu această mutare am trecut la o competiție mai strânsă și la un joc de nivel înalt ce își merită pe deplin numele de «Liga Elitelor U19 Vest». Doresc să mulțumesc oamenilor care au ajutat la formarea mea, care au crezut în mine și în potentialul meu, și anume domnului diector de la CSM Drobeta, Eusebio Urucu, li domnului antrenor Relu Țurai. Mi-am dorit foarte mult să ajung la ACS Poli Timisoara, iar în urma probelor am avut privilegiul de a fi acceptat în această echipă. A însemnat un pas important pentru mine, mai alesc că mă aflu în ultimul an de juniorat. Sper să mă dezvolt și să joc din ce în ce mai bine pentru a face saltul la prima echipă. M-am integrat bine datorită colegilor, iar coordonatorii mei au apreciat efortul depus și jocurile bune pe care le-am facut au fost răsplătite prin titularizarea mea și în meciuri la echipa secundă a clubului. Sper să fiu următorul fotbalist mehedințean care debutează în Liga I”, a precizat Gabriel Gînju.
În perioada anilor 90 au fost mulți mehedințeni care au evoluat la cluburile din partea de vest a țării, însă printre cei mai reprezentativi și totodată care au reușit să intre în sufletul bănățenilor au fost Sorin Vlaicu (Poli Timişoara şi UMT Timişoara) și Ovidiu Brehui (Poli Timişoara şi CSM Reşiţa). Vlaicu, originar din Șimian, s-a stabilit în capitala Banatului și, în prezent, este antrenor secund la ACS Politehnica Timișoara, acolo unde îl pregătește pentru duelurile din Liga I pe severineanul Cătălin Doman.
Nicu LUNGU
7,665 total views, 5 views today