Muzeul Regiunii Porților de Fier vine mai aproape de beneficiari prin implementarea unui proiect inedit, cu finanțare europeană, menit să crească adresabilitatea instituției de cultură. Este vorba despre un parteneriat încheiat cu universitatea din Ruse în care parteneri mai sunt și reprezentanții ai muzeului Regional de Istorie Ruse, ai muzeului Regional de Istorie – Silistra, și cei ai muzeului Dunării de Jos Călărași. Proiectul este menit să creeze un mediu virtual în cadrul muzeului prin transmiterea live a evenimentelor organizate precum și prin intermediul folosirii noilor tehnologii în ceea ce privește jocurile interactive, realitatea virtuală și realitatea augumentată:
”Prin intermediul acestui proiect se creează un nou produs turistic nou, menit să îi aducă pe turiști mai aproape de patrimoniul natural și cultural al muzeului prin realizarea unor jocuri interactive și prin prezentarea artefactelor sub forma unor holograme, dar și prin transmiterea live a evenimentelor” a precizat managerul instituției, prof.dr. Doinița Mariana Chircu. Proiectul ROBG-499 „Medii live, interactive și virtuale pentru muzeele din regiunea transfrontalieră dunăreană inferioară între România și Bulgaria” (LIVE) este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională în cadrul programului INTERREG VA România- Bulgaria. La acest eveniment a participat și președintele Consiliului Județean Mehedinți, av. Aladin Georgescu, care a felicitat muzeele implicate în derularea proiectului:
”Este un proiect care vine să pună în valoare patrimoniul inestimabil al Muzeului Regiunii Porților de Fier, un obiectiv turistic deosebit de important în ceea ce privește promovarea și dezvoltarea turismului la nivelul județului Mehedinți. Ne bucurăm și susținem în același timp și inițiativa managerului instituției, doamna Doinița Mariana Chircu în ceea ce privește și organizarea unui eveniment special, aici la muzeu, pentru a marca în data de 15 mai, ziua latinității. Suntem alături de conducerea Muzeului Regiunii Porților de Fier și vom susține întotdeauna evenimentele menite să pună în valoare patrimoniul natural și cultural al muzeului,” a precizat Aladin Georgescu, președintele Consiliului Județean Mehedinți. Obiectivul proiectului îl constituie valorificarea Patrimoniul natural și cultural al zonei transfrontaliere dintre România și Bulgaria, care este unul unic la nivelul Europei și al lumii. Cele mai importante artefacte și obiecte din toate locurile culturale sunt păstrate și ținute ca parte a colecțiilor din cele zece muzee de pe ambele maluri ale fluviului.
Voica Briceag
1,710 total views, 2 views today