Operație în premieră la Spitalul Județean de Urgență Dr. Tr. Severin, efectuată de neurochirurgul Cristian Pîrjol

Operație în premieră la spitalul județean de urgență din Drobeta Turnu Severin! Un pacient în vârstă de 49 de ani a fost operat de hernie de disc cervicală printr-o intervenție realizată în premieră în Oltenia! Operația a fost efectuată de Cristian Pîrjol, medic neurochirurg în cadrul Spitalului Județean de Urgență. Timp de câteva ore, în sala de operație nimeni nu a îndrăznit să scoată un cuvânt, iar tensiunea aproape că devenise palpabilă. Totul, până în momentul în care, operația s-a încheiat, iar medicul a părăsit sala de operații cu anunțul mult așteptat de către familie- ”intervenție reușită”.

Pare greu de crezut, dar se întâmplă la noi. Într-un mic orășel  de provincie, de unde specialiștii  se uită să fugă cât mai repede și cât mai pot. Într-un oraș în care, medici, asistente și infirmiere fug peste hotare, în căutarea unui salariu mai bun și a unei recunoașteri pe măsură, un tânăr medic neurochirurg, operează pe bandă rulantă acasă, în Turnu Severin unde execută cu succes operații în premieră pentru spitalul din Mehedinți, dar și pentru alte unități medicale din regiunea Olteniei. S-a întâmplat din nou și luni. Timp de câteva ore, în sala de operație, neurochirurgul Cristian Pîrjol, a mânuit cu atenție și precizie bisturiul pentru a reda șansa la o viață normală unui pacient care suferea de hernie de disc cervicală:

”Deocamdată, singurul lucru care mă mai ține aici este voința de a ajuta oamenii. Gândiți-vă doar la faptul că cel mai apropiat centru unde se poate face o astfel de intervenție este Timișoara, apoi București. La Craiova nu se practică astfel de intervenții. Tot în zonă ar mai fi Tîrgu Mureș sau Sibiu. O astfel de intervenție în afara județului implică transportul până acolo, al pacientului și și al unui însoțitor. Cheltuieli cu cazarea, cu mâncarea, plus transportul pacientului proaspăt operat pe o distanță destul de lungă pe un drum care nu întotdeauna este cel mai bun și cu un vehicul nu întotdeauna cel mai performant, cu riscul de complicații. Ori, încercând să compensez eu cu eforturile mele, acest lucru ajută pacienții și într-o oarecare măsură și economia locală,” a declarat medicul neurochirurg, Cristian Pîrjol.

A fost cea de-a doua intervenție chirurgicală de acest tip efectuată în premieră de Cristian Pîrjol. Primul pacient a fost operat în iarna anului trecut. Atunci însă, pacientul nu a avut bani pentru a-și cumpăra implanturi, iar Cristian Pîrjol i-a recoltat o bucățică de os pentru a-i reface coloana:

 

”Diferența este că în luna noiembrie s-a folosit o bucată de creastă iliacă recoltată de la pacient în același timp operator. De data aceasta s-a folosit un implant artificial cu substitut de os, achiziționat de pacient ” a mai adăugat Cristian Pîrjol.

 

”A reușit. E bine, doamne-ajută. Mulțumim. Mâini de aur are domnul doctor. Foarte bun! E premiant aici, la Severin, domnul doctor Pîrjol. Îi mulțumim din inimă că ne-a ajutat,” a spus cu lacrimi în ochi Elena Păduraru, soția pacientului care a suferit intervenția chirurgicală.

Tânăr, rebel, fără să aibă o sală de operație destinată intervențiilor de acest gen, medicul neurochirurg Cristian Pîrjol se încăpățânează se demonstreze că performanța se poate face oriunde și în orice condiții.

Neurochirurgia este o ramură a chirurgiei care se ocupă de operațiile pe creier și alte intervenții asupra sistemului nervos, control care reglează activitățile din organism. Operațiile pe creier sunt în general extrem de delicate și implică o serie complicată de tehnici, echipament și tehnologie sofisticată.

 

Voica Briceag

221,766 total views, 1 views today


6 Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.