În cadrul Comisiei de Dialog Social, desfășurată astăzi la sediul Instituției Prefectului județului Mehedinți, a fost pusă în discuție problema cu care se confruntă la momentulul de față Cariera Husnicioara. Reprezentanţii Sindicatului Liber de la Cariera Minieră Husnicioara au criticat soluţia identificată de Primăria Drobeta Turnu Severin ca Termocentrala de la Halânga (Romag Termo) să folosească păcură şi nu cărbune pentru producerea energiei termice în acest sezon rece. Astfel, Cariera Husnicioara a pierdut de la începutul lunii aprilie principalul beneficiar, în speță termocentrala Halânga a Regiei de apă grea. Primarul municipiului Turnu Severin, Marius Screciu, a explicat că motivul pentru care s-a mers pe varianta păcurei a fost acela că nu s-a mai putut obţine o autorizaţie de funcţionare provizorie având în vedere problemele de mediu grave de pe platforma Romag Termo.
În context, prefectul judeţului Mehedinţi, Cristinel Pavel, a declarat că s-au găsit soluţii pentru ca această carieră minieră să-şi continue activitatea, chiar dacă au pierdut principalul beneficiar:„Soluţii sunt identificate, a fost semnat un contract de transport pentru a putea furniza cărbune de la Cariera Husnicioara pentru Termocentrala de la Turceni şi în perioada următoare pentru Termocentrala de la Işalniţa. În cursul săptămânii viitoare vom avea o întâlnire la Târgu Jiu cu conducerea Complexului Energetic Oltenia pentru a purta discuţii în ceea ce priveşte asigurarea livrării cărbunelui din depozitul de la Husnicioara către alte destinaţii”.
Mina Husnicioara este considerată una dintre exploatările eficiente din punct de vedere economic. Pe o scară de 1 la 11, cariera din Mehedinţi se află pe locul 6. Pentru cariera Husnicioara prestau activitate circa 750 de salariați. Aceștia au fost mai întâi în șomaj tehnic, pentru 3 luni, după care, în vară, majoritatea au fost concediați.
3,327 total views, 1 views today