Primar revoltat după afişarea rezultatelor la evaluarea naţională, unde elevii comunei au obţinut note dezastruoase în sensul în care, doar un singur absolvent de clasa a VIII-a a reuşit să obţină media necesară care să îi asigure accesul în clasa a IX-a. Vina nu este însă aruncată de primar doar în spatele copiilor vinovaţi pentru lipsa de performanţă. Într-o postare pe contul său de facebook, Marian Ion Răducanu, primarul comunei Şişeşti, a adresat retoric câteva întrebări cadrelor didactice, părinţilor, dar şi elevilor, în contextul în care, edilul a făcut an de an investiţii serioase pentru a facilita accesul la educaţie- şcoli renovate, naveta decontată pentru profesori şi condiţii cu adevărat europene pentru defăşurarea actului de învăţământ. Cu adevărat gravă este însă, în opinia primarului, lipsa de reacţie a cadrelor didactice cu privire la dezastrul de la evaluarea naţională şi care ar fi trebuit prevăzut pe parcursul anilor de studiu:
„Ora adevărului în învăţământ! Felicitări cadrelor didactice, elevilor şi părinţilor care au ştiut ce vor într-un ciclu de 8 ani, ca apoi să meargă mai departe, şi care au obţinut note frumoase şi sunt de felicitat! Dar mă întreb, cu amărăciune, când vezi rezultatele obţinute de elevii unei şcoli, unde s-au creat toate condiţiile, şcoli reabilitate, transport decent asigurat, asigurare transport cadre didactice, cheltuieli care nu sunt uşor de suportat, peste 200 mii lei/an, din banii cetăţenilor localităţii, şi unde nu vezi o notă minimă de 5, dacă se merită sau nu să acorzi credit unităţii de învăţământ respective, părinţilor respectivi şi nu în ultimul rând elevilor! De ce a trebuit să se cheltuie miliarde timp de 10 ani, inclusiv cu grădiniţa, fără să ai un repetent? Fără să se tragă un semnal de alarmă? Aştept un răspuns în primul rând al cadrelor didactice de la Şişeşti şi Noaptesş! Trist, dar adevărat!”
Cea mai mare notă obţinută la centrul de examinare de la Liceul Teoretic Ghoerghe Ionescu Şişeşti a fost de 4,72, un rezultat ruşinos pentru orice unitate de învăţământ:
Dezastruoase au fost şi rezultatele de la şcoala din Noapteşa, dar comparativ cu liceul Gheorghe Ionescu Şişeşti, aici un elev a reuşit să obţină notă de trecere, este adevărat însă că media generală a fost una extrem de modestă-6,17:
În Mehedinţi, doar puţin peste 68% dintre elevii mehedinţeni care s-au înscris la capacitate au reuşit să promoveze acest examen. În judeţ, rata de participare a fost de 97,3 %, la cele două probe scrise fiind prezenți un număr de 1758 elevi. Astfel, raportat la numărul celor prezenți, procentul de promovabilitate în județul Mehedinți este de 68,03 %, în creștere față de rezultatele anului școlar precedent când s-a înregistrat un procent de 64,91 %.
Voica Briceag
5,630 total views, 2 views today