Programul PSD pentru mediul de afaceri. Care sunt propunerile social-democraților

PSD şi-a lansat programul de guvernare care priveşte mediul de afaceri, un program care priveşte măsuri coerente pe care social democraţii le vor pune în aplicare imediat ce vor prelua frâiele Guvernului. Programul PSD pentru încurajarea mediului de afaceri prevede un parteneriat corect şi transparent între Stat şi agenţi economici, eliminarea birocraţiei, relaxare fiscală şi stimularea dezvoltării mediului de afaceri. PSD a anunţat că va înfiinţa un Minister pentru IMM-uri, Antreprenoriat şi Turism, va aduna la un loc, în două Coduri, toate actele normative atât din domeniul administrativ, cât şi din cel economic.

„Legat de mediul de afaceri, Partidul Social Democrat îşi propune să înfiinţeze Ministerul IMM-urilor, Antreprenoriatului şi Turismului pornind de la împrejurarea că 99% din companii sunt IMM-uri care produc peste 60% din PIB şi angajează 60% din forţa de muncă a României. Ne propunem următoarele măsuri, în primul rând măsuri de ordin legislativ, gruparea legislaţiei pentru a scoate oamenii de afaceri din hăţişul legislativ existent astăzi. Vom adopta un Cod economic, care presupune gruparea legislaţiei economice într-un singur Cod care va include Codul Fiscal, Codul de Procedură Fiscală, Legea evaziunii fiscale, Legea societăţilor comerciale şi normele de aplicare a acestor acte normative. În al doilea rând, vom adopta un Cod administrativ care va cuprinde legislaţia naţională şi locală în domeniul administrativ, Statutul funcţionarului public, Legea administraţiei publice locale şi vom clarifica mai bine raporturile dintre administraţie şi mediul de afaceri.

1

O altă măsură este de a informatiza legătura administraţiei cu mediul de afaceri, motiv pentru care până la 1 decembrie 2018 vom implementa un sistem informatic prin care toate obligaţiile fiscale se vor plăti prin internet, indiferent unde îşi află sediul agentul economic respectiv. De asemenea, până la 1 decembrie 2018, sistemul informatic va permite firmelor să-şi depună online toate formularele solicitate. Până la 1 decembrie 2018, vom realiza interconectarea sistemelor informatice din toate instituţiile publice, ceea ce va permite pe de-o parte obţinerea rapidă a datelor necesare de analiză pentru instituţiile statului, dar în acelaşi timp va permite şi o simplificare a dosarelor pe care instituţiile le cer agenţilor economici. Până la 1 ianuarie 2018, vom restrânge la jumătate numărul de taxe fiscale şi nefiscale şi nu se va mai solicita firmelor un document care se află la o instituţie publică, ca rezultat al interconectării între sistemele informatice ale diverselor instituţii publice.

4

 

Pentru activitatea de control, consultantul fiscal, contabilul, expertul contabil şi auditorul vor fi cei care vor interacţiona cu instituţiile de control ale statului, managerii sau administratorii nu vor mai pierde timp pentru a răspunde solicitării organelor de control.Vă precizez lucrul acesta pentru că niciun control astăzi nu se desfăşoară decât în prezenţa managerului societăţii. De asemenea, vom introduce sistemul potrivit căruia vom avea cel mult un control pe an, cu excepţia sesizărilor şi cazurilor flagrante, iar ANAF-ul va pune la dispoziţia oamenilor de afaceri o listă cu agenţii economici care au comportament fiscal neadecvat. Oamenii de afaceri nu vor mai putea fi culpabilizaţi de complicitate cu partenerii lor de afaceri de pe lanţul de activitate, dacă aceştia nu se află pe lista menţionată.

7jpg

 Pentru justiţia din mediul de afaceri, două măsuri sunt importante, extinderea numărului de instanţe specializate în materie comercială, astăzi sunt numai trei, Cluj, Piteşti şi Târgu Mureş, la 15, vom face asemenea instanţe la Bucureşti şi în reşedinţele de judeţ unde funcţionează Curţi de Apel şi implementarea la nivel naţional a proiectului Dosarul electronic pentru a reduce costurile de administrare a instanţelor, hârtie, spaţii de arhivare şi costuri de deplasare, copiere, suportate de companii şi cetăţeni.

Vom acorda garanţii de stat pentru mediul de afaceri pe Programele Naţionale: Tomate româneşti, Pensiuni pentru seniori. Spre exemplu, la tomate române şti, Statul va veni şi va acorda o sumă de 3000 de euro pentru 1000 de metri pătraţi de solar, timp de 8 ani, dacă respectivul producător, exploataţie agricolă, produce pentru piaţă.

12

Pentru asigurarea forţei de muncă calificate, care a început să devină o problemă, vom introduce un sistem de ucenicie pentru tinerii între 16 şi 24 de ani, angajatorii vor primi 500 de lei per ucenic pe lună, dacă ucenicia este de minim un an şi de maxim 3 ani. Banii vor fi asiguraţi din Programul Operaţional Capital Uman şi bugetul de stat şi estimăm un număr de 30.000 de tineri beneficiari. Pentru absolvenţii de studii superioare, între 20 şi 24 de ani, angajatorul va primi de la stat 750 de lei per stagiar pe lună, un stagiu de 6 luni, cu sursă de acoperire POCU şi bugetul de stat, beneficiari 52.000 de tineri. Pentru formarea profesională vom aloca 108 milioane de euro din Programul Operaţional Capital Uman pentru formarea profesională a salariaţilor la iniţiativa angajatorului. De asemenea, universităţile vor fi finanţate în funcţie de angajare, ceea ce va spori competiţia pentru programe care sunt cerute de piaţă şi în al doilea rând pentru creşterea calităţii în învăţământul universitar”, a declarat preşedintele PSD Mehedinți, Aladin Georgescu.

psd-conferinta

Comandat de PSD Filiala Mehedinti, Executat de SC CARVO MIN MH MEDIA SRL, CUI AEP: 11160007

5,799 total views, 2 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.