Liberalii vor ca asistații social să nu mai primească bani din partea statului, în cazul în care vor refuza un loc de muncă. În țară sunt zeci de oameni apți de lucru care preferă să spargă semințe pe marginea drumului decât să muncească. Sunt încurajați să aibă această atitudine și de politicile statului care oferă cu prea multă ușurință ajutoare sociale. Intenția bună a statului de a întinde o mână de ajutor sărăcilor este însă, de cele mai multe ori, un paravan numai bun pentru leneși care s-au învățat să stea cu mâna întinsă la stat, decât să meargă la lucru. În acest context, zeci de angajatori din toată țara, dar și din Mehedinți se confruntă cu o lipsă acută a forței de muncă.
Problema spinoasă a asistaților social, apți de muncă, a devenit și proiect de lege în parlament. Un deputat PNL a depus un proiect de lege îpotrivit căruia dacă refuzi un loc de muncă, rămâi fără venitul minim garantat. Liberalul spune că doar aşa pot fi descurajaţi românii care trăiesc pe banii statului, fără să muncească. În sensul acesta se cere și sprijinul românilor, care pot semna petiția online cu tema-,,Refuzul unui loc de muncă conduce la suspendarea acordării ajutorului social,,.
,,Actuala legislație dă dreptul asistaților social să refuze de 3 ori ocuparea unui loc de muncă. Din practică se constată că majoritatea celor ce primesc venit minim garantat sub formă de ajutor social refuză să meargă la muncă, preferând să stea acasă pe banii statului,, a declarat Daniel Cîrjan, prim-vicepreședinte PNL Mehedinți.
Conform statisticilor de pe site-ul Ministerului Muncii și Justiției Sociale, la nivelul lunii decembrie 2016 aveam ca număr de beneficiari de drepturi curente – 55.457, beneficiari suspendați la sfârșit de lună – 2.643. Pentru luna aprilie 2017 statistica ne arată că avem ca număr de beneficiari de drepturi curente -243.006, beneficiari suspendați la sfârșit de lună – 17.712.
În acest context, ,,considerăm că modificările sunt necesare, mai ales că, nu de puține ori, mass-media a prezentat cazuri în care beneficiarii de venit minim garantat se plimbă cu mașini de lux sau stau în conace. De asemenea, mulți dintre ei își maltratează copii și nu-i lasă să meargă la școală sau, în cele mai bune cazuri când îi lasă, le interzic a primi burse de teama ca să nu piardă indemnizația dată de stat,, a mai declarat Daniel Cîrjan.
În opinia liberalilor, politica în domeniul social ar trebui să fie orientată direct spre cei nevoiași și nu pentru cei ce doresc să eludeze statul. Copiii trebuie să aibă dreptul de a învăța și poate nu e rea ideea de a îi obliga pe părinții beneficiari de ajutoare sociale să îi lase pe aceștia la școală sub sancțiunea de a fi privați de un drept social pe care statul îl acordă. Totuși, un prim pas în acest sens consider că se poate face prin încetarea dreptului de a beneficia de venit minim garantat dacă refuză un loc de muncă.
Voica Briceag
7,241 total views, 2 views today
un comentariu