Marți, 25 octombrie, a avut loc ședința ordinară a Colegiului Prefectural Mehedinți, la care a participat prefectul județului Mehedinți, Cristinel Pavel, directorii serviciilor deconcentrate, precum și șefii structurilor MAI din județul Mehedinți. În cadrul ședinței s-a vorbit despre focarul de hepatită virală tip A de la Gruia izbucnit în luna septembrie 2016, într-o comunitate de rromi.
DSP a precizat că există 3 focare epidemice de Hepatită A: în localitatea Vânju Mare – 2 cazuri, în Strehaia – 2 cazuri și în localitatea Gruia – 67 de cazuri. Medicul Marinică Stoian de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mehedinți a informat că instituția a intervenit pentru limitarea numărului de îmbolnăviri și stingerea focului prin izolarea și tratamentul cazurilor în secția de boli contagioase a Spitalului Județean de Urgențe Drobeta Turnu Severin. Totodată, a subliniat că au fost identificați până în prezent 280 de contacți și s-au vaccinat până în prezent 59 de contacți (profilaxie specifică prin vaccinare antihepatică A cu vaccin tip pediatric a contacților în vârstă de până la 15 ani în colaborare cu medicul de familie din localitate).
”Direcția de Sănătate Publică Mehedinți a prezentat o informare detaliată în legătură cu evoluția și incidența bolilor contagioase și infecto-contagioase din anul 2016 și, totodată, a prezentat în mod detaliat problema pe care o avem la Gruia cu un focar de hepatită A și măsurile pe care le-au luat de limitare și de reducere acestui fenomen. Am înțeles că întâmpină greutăți în aprovizionarea cu vaccinul necesar, motiv pentru care o să-i sprijinim pentru a le înlesni această achiziție de vaccin”, a declarat prefectul Cristinel Pavel.
Hepatita A, cunoscută și sub denumirea de „boala mâinilor murdare”, este o boală acută infecțioasă. De obicei se răspândește prin a consumul de mâncare sau apă contaminată cu materie fecală infectată. Crustaceele care nu au fost gătite îndeajuns este o sursă comună. Se mai poate răspândi, de asemenea, și prin contact strâns cu o persoană infectată. În timp ce copiii de obicei nu prezintă simptome, ei tot pot răspândi boala. După o singură infecție o persoană este imună pe restul vieții. Diagnoza se face prin analize de sânge deoarece simptomele sunt similare cu cele prezente în alte boli. Este unul dintre cei cinci viruși cunoscuți de hepatita: A, B, C, D, și E.
4,337 total views, 1 views today