Serviciul Public de Termoficare al primăriei Drobeta Tunru Severin are de recuperat datorii record de la populație pentru căldură furnizată în iarna anului trecut, dar și în iarna 2015-2016. Suma totală se ridică la aproape 6 miliarde lei, iar pentru recuperarea datoriilor înregistrate către S.P.A.E.T., a început executarea silită. În aceste condiții, serviciul riscă să fie în impossibilitatea furnizării de agent termic în iarna care vine dacă populația nu își va achita datoriile. Este totuși și un paradox, în sensul în care se reclamă de către populație faptul că, deși ei plătesc la zi facturile, președinții de asociații nu duc banii către furnizorii de servicii.
”Vin oamenii și ne spun că ei au plătit căldura la asociație, dar în continuare asociația respectivă este datoare către S.P.A.E.T. Eu îi atenționez și pe această cale pe cei care mai au restanțe să înțeleagă că, în această iarnă nu vor primi căldură dacă au restanțe majore. Nu atât sunt supărat pe oameni, pentru că sunt și oameni care duc greul, cât sunt pe asociațiile de locatari pentru că vin oamenii și spun că sunt la zi cu datoriile, dar asociația nu a venit să plătească aceste servicii. Agentul termic trebuie plătit pentru că este esențial pentru locuința fiecăruia”, a precizat Marius Screciu, primarul Severinului.
Pentru a recupera sumele de bani pe care populația le datorează pentru agentul termic furnizat au fost demarate și acțiuni în instanță:
”Suma pe care o avem de recuperat de la populație în acest moment se ridică la 5,9 milioane lei și pentru recuperarea ei se fac demersuri zilnice de către casierii noștri care iau zilnic legătura cu asociațiile și cu toți proprietarii care au contracte cu S.P.A.E.T.-ul pentru furnizarea energiei termice. Din nefericire am avut și cazuri când am ajuns în instanță, chiar în această dimineață am primit cinci hotărâri judecătorești în care sunt executate cinci asociații pentru neplata datoriilor. Această acțiune va continua, dar constat că există o oarecare îmbunătățire în această perioadă de a plăti datoriile către SPAET”, a declarat pentru descoperamehedinti.ro, Constantin Săceanu, directorul Serviciului Public de Termoficare.
Termoficarea municipiului Drobeta Turnu Severin este în aer după intrarea în faliment a Regiei Autonome pentru Activități Nucleare și după ce firma care a câștigat licitația pentru construirea unei noi centrale a fost în imposibilitatea finalizării acestui proiect în termenii impuși de contract. Și anul acesta, la fel ca și anul trecut, severinenii vor primi agent termic tot de la Termo Halânga, în baza unui contract încheiat între primărie și firma care administrează RAAN pe perioada insolvenței.
Voica Briceag
5,499 total views, 1 views today