Într-o familie în care sportul e a două limbă, Lorena Stoican își croiește propriul drum în handbal! La nici 18 ani este deja dublă campioană națională și componentă de bază în echipa de junioare a galacticelor de la CSM București. În plus, la începutul lunii martie, va participa pentru al doilea an la Campionatul Mondial Școlar. Dragostea pentru sport și dorința de a continua o tradiție frumoasă a familiei sunt principalele ingrediente care o propun pe Lorena una din cele mai promițătoare handbaliste ale generației sale.
Crescută într-un mediu în care sportul se poate spune pe bună dreptate că se mănâncă pe pâine, tânăra a deprins şi a descoperit tainele handbalului odată cu primii paşi pe care i-a făcut, devenind, mai apoi, centrul preocupărilor sale. Mama sa, Maria, și ea fostă jucătoare de handbal, a fost cea mai fericită că va practica sportul de pe semicerc. Sprijin total și sfaturi de aur primește și de la Flavius, care a cunoscut gustul gloriei sportive: „tati nici nu mă trage în jos, nici nu mă ridică în slăvi. Îmi dă multe sfaturi. Este captivant, pentru că fost în sport la un nivel ridicat, știe despre ce vorbește”. De la cei doi părinți a mai învăţat că mingea îţi poate aduce cele mai mari satisfacţii şi te poate duce pe cele mai înalte culmi ale succesului, atâta vreme cât o joci cu pasiune, seriozitate şi n-o trădezi niciodată.
Obiective îndrăznețe
S-a format în cadrul echipei de la Clubul Sportiv Școlar Drobeta şi, în scurt timp, datorită seriozităţii, spiritului de învingător şi al personalităţii puternice, a ajuns în curtea celei mai importante formații din România: CSM București. Este și una din promisiunile generaţiei tricolore care, peste puțin timp, va schimba de pe semicerc pe Aurelia Brădeanu, Adriana Nechita sau Alice Ardelean-Elisei. „Echipa națională este un punct foarte important din cariera mea. Sunt fericită mereu când primesc convocări la lot. Simt că tot ce am făcut până acum nu a fost în zadar. Sper ca să avem rezultate frumoase și, generația mea, peste câțiva ani, să aducă o nouă medalie pentru România. Trebuie să continuăm tradiția!”, mărturisește actuala componentă a naționalei U18.
Pas cu pas, până-n Champions League!
Mulți spun că a moştenit talentul de la mama sa, iar iubirea pentru sport şi devotamentul sunt similare cu cele ale tatălui său care cucerea fotbalul în anii 2000. În plus, are condiţiile necesare practicării unui sport de performanţă şi susţinerea necondiţionată a unui familii model. Toate acestea, amplificate cu seriozitatea şi talentul de care, se pare că, nu duce lipsă, o pot duce pe Lorena, cel puţin, la nivelul la care a fost tatăl său, sau, de ce nu, cu o treaptă mai sus. „Prin evoluții bune și rezultate pe măsură pot trece și la nivelul următor. Vreau să ajung cât mai curând și la echipa mare a CSM-ului. Am avut șansa de a participa și la câteva sesiuni de antrenamente cu fetele și e o plăcere să ai alături legende vii ale handbalului mondial. Până atunci trebuie să o iau pas cu pas și, deocamdată, îmi doresc foarte mult să câștigăm anul acesta titlul de campioane la junioare. Nu trebuie să ardem etapele! Va venii și ziua când voi face pasul la senioare și apoi în Champions League”, explică cu o gândire matură severineanca născută pe 29 iulie 1998.
Participă la mondialul școlar
2016 se anunță promițător pentru handbalistă. Împreună cu fetele de la Colegiul Tehnic Media a câștigat biletele pentru a participa în perioada, 11-19 martie, la Rouen (Franța) la Campionatul Mondial Școlar. Competiția e dedicată elevelor din învățământul preuniversitar născute în 1998–1999–2000. „Calificarea la mondiale e foarte importantă deoarece ne ajută să luăm contactul cu marea performanță. Mi-am dorit mult sa câștigăm toate meciurile care le-am jucat la Râmnicu-Vâlcea pentru că suntem cea mai valoroasă formație din țară și meritam să reprezentăm țara. Vreau să venim cu o medalie din Franța. Ne trebuie atitudine pentru a câștiga fiecare meci. Brazilia, Cehia, Suedia și Turcia sunt echipe destul de bune, dar trebuie să evoluăm cum știm mai bine pentru a obține rezultate frumoase”, este convinsă Lorena, care o va avea alături și pe severineanca Andra Rovența. La respectiva întrecere vor fi prezente multe şcoli de handbal importante din Europa, precum Danemarca, Franţa, Ungaria, Germania, Croaţia, Polonia, Olanda.
Speră la un restart în handbalul severinean
Plecată din orașul care în ultimii ani a mai dat handbalului pe Diana Puiu (HC Zalău) sau Aneta Pîrvuț (HC Dunărea Brăila), Lorena este ultimul produs al fabricii de talente de la malul Dunării. În viitor nu se zăresc alte exemple, handbalul, și sportul în general, fiind în mare criză în acest colț de țară. „Am plecat de 3 ani din Severin și îmi e foarte dor de meciurile jucate în sala mea, acolo unde am învățat să prind mingea. Spun asta cu lacrimi în ochi pentru că au fost clipe minunate alături de oameni dragi care mi-au dat impulsul de a merge pe acest drum, deloc ușor, al sportului. Îmi e foarte dor de fetele din echipă, de doamna profesoară Petronela Naum și de domnul Ion Milovan. Sunt persoanele care m-au ajutat mult și m-au îndrumat pe o cale frumoasă în handbal. Sper ca în viitorul apropiat să se producă un restart în handbalul severinean pentru că sunt multe fete care nu au șansa de a se remarca deoarece nu există o echipă de senioare”, spune cu amărăciune Lore.
Faptul că sportul este în gena familiei Stoican este susținut și de nepotul lui Flavius Stoican. Ayan, fiul lui Costin Stoican, este înnebunit după fotbal și e liderul generației 2005 de la Academia Flavius Stoican din Drobeta-Turnu Severin.
Nicu LUNGU
Foto: Facebook
9,780 total views, 3 views today