Ștefan Ponea și Constantin Popescu, achitați în dosarul de corupție de la C.J. Mehedinți. Vezi aici verdictul judecătorilor

Judecătorii Curții de Apel București au dat verdictul în cel mai răsunător dosar de corupție care a zguduit din temelii județul Mehedinți. În 2012 DNA a decapitat conducerea Consiliului Județean Mehedinți, a Inspectoratului Județean de Poliție și a Casei Județene a Asigurărilor de Sănătate. Acum, toți cei implicați în dosarul Duicu au scăpat fără condamnare cu executare. Mai mult decât atât, Constatin Popescu de la Orșova și Ștefan Ponea, fostul șef IPJ Mehedinți au fost achitați în acest dosar. Duicu, Ponea și Constantin Popescu, șeful organizației PSD Orșova au petrecut luni de zile în arest și au fost judecați pentru fapte de corupție ani de-a rândul.

Acum, megadosarul de corupție s-a dezumflat la aproape șase ani distanță, iar toți au scăpat acum fără condamnare cu executare. Verdictul în dosarul Duicu au fost date de judecătorii Curții de Apel din București.  Din acest dosar a făcut parte şi Constantin Popescu (fost preşedinte PSD Orşova) şi Ştefan Ponea (fost şef a IPJ Mehedinţi). Atât Constantin Popescu, cât şi Ştefan Ponea au fost achitați de judecători, iar Adrian Duicu a primit o condamnare de un an şi şase luni cu suspendare în cel mai cunoscut dosar de corupţie din Mehedinţi. De asemenea, fosta directoare din cadrul Consiliului Judeţean Mehedinţi, Dana Popescu a fost condamnată la 7 luni cu suspendare iar Doina Borugă, fostul șef al casei de sănătate a primit un an cu amânarea pedepsei. Restul inculpaţilor din dosar au fost şi ei achitati.

Judecătorii au dispus un termen de supraveghere de doi ani, timp în care Duicu nu are voie să părăsească teritoriul României, fără acordul instanţei, şi trebuie să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe durata a 60 de zile în cadrul Primăriei Municipiului Orşova.   În schimb, el a fost achitat pentru celelalte infracţiuni pentru care a fost trimis în judecată – trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, trei infracţiuni de folosire a influenţei şi autorităţii de o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, două infracţiuni de dare de mită, două infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia. În acelaşi dosar, fostul şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi,  Constantin Ponea, avocatul Cristian Damian Stănoiu, preşedintele casei judeţene de asigurări de sănătate Mehedinţi , Elisabeta Zenovia Rolea (fostă Neagoie), consilier principal în cadrul casei judeţene de asigurări de Sănătate Mehedinţi, Grigoriţa Feraru (fostă Cozma), administrator al unei societăţi comerciale, Valentina Drăghia (fostă Docea) şi afaceristul Constantin Popescu au fost achitaţi.    Doina Borugă (fostă Giurcan), manager al Spitalului judeţean de urgenţă Mehedinţi a fost condamnată la 1 an închisoare cu suspendare, iar Daniela Delia Popescu (fostă Ciorângan-Popescu), director executiv în cadrul consiliului judeţean Mehedinţi şi preşedinte al consiliului de administraţie al Spitalului judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin, a fost condamnată la de 8 luni închisoare

Potrivit minutei instanţei, Duicu a fost reţinut în acest caz  în data de 03 aprilie 2014 şi arestat preventiv din 4 aprilie 2014 până în 16 octombre 2014, dată de la care s-a aflat în arest la domiciliu, iar din 1 aprilie 2015 a fost pus sub control judiciar, revocat la data de 11 noiembrie 2016, măsură rămasă definitivă prin decizia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Constantin Ponea şi Constantin Popescu au fost reţinuţi în data de 3 aprilie 2014 şi arestaţi preventiv la data de 4 aprilie 2014 până la data de 16 octombrie 2014 dată de la care s-au aflat în arest la domiciliu, iar din 1 aprilie 2015 puşi sub control judiciar până la revocarea definitivă a acestei măsuri la 21 iunie 2016, potrivit deciziei penale nr.953/4.07.2017 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

Voica Briceag

7,506 total views, 1 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.