La două săptămâni după petrecerile “oficiale” de Revelion, este sărbătoare pentru ortodocşii de rit vechi. Aceştia sărbătoresc trecerea în noul an în noaptea din 13 spre 14 ianuarie, după calendarul Iulian. Credincioşii creştini de rit vechi fac parte din biserici ortodoxe care nu au preluat calendarul iulian îndreptat, precum şi de creştinii care nu au acceptat îndreptarea calendarului de către bisericile din care făceau parte. În Mehedinţi, revelionul pe rit vechi este serbat de cei peste 900 de etnici sârbi care locuiesc în comuna Sviniţa. Pentru sviniceni, această noapte înseamnă mese întinse până la ziuă, muzică şi multă veselie:
“În comuna Sviniţa 93% din locuitori sunt de etnie sârbă şi noi respectăm calendarul vechi şi vom ţine sărbătorile cu 13 zile în urmă. În această seară, (n.r. vineri) noi sărbătorim venirea noului an. Vom organiza o petrecere la căminul cultural din sat- cred că vor participa peste 200 de persoane şi vom sărbători cu muzică, vom ciocni un pahar de şampanie în speranţa că noul an va fi mult mai bogat şi mai propser pentru noi toţi”, a declarat pentru descoperamehedinti.ro primarul comunei Sviniţa, Nicolae Curici.
Diferenţa între cei care respectă sărbătorile de rit vechi şi cei care urmează calendarul gregorian constă în faptul că sărbătorile pe stil nou cu dată fixă sunt celebrate cu 13 zile mai devreme. Singura sărbătoare pe stil nou care respectă vechiul calendar iulian este Paştele. În localitatea mehedinţeană Şviniţa trăiesc o mie de persoane, dintre care 900 sunt sârbi.
Voica Briceag
4,223 total views, 1 views today