Taramul de dincolo de Podul Lui Dumnezeu, film documentar despre Mehedinţi. Vezi aici când are loc lansarea

Ascuns în ceţurile timpului, străjuit de chipul lui Decebal şi măreţia Dunării, se află un ţinut binecuvântat. Pentru unii doar un colţ de Românie, pentru alţii, acasă.

Mehedinţiul este unul dintre cele mai spectaculoase ţinuturi ale ţării. Binecuvântat de Dumnezeu cu apă, cu munte şi câmpii roditoare, judeţul este singurul din ţară unde se întâlnesc toate formele de relief.

Mehedinţi…unul dintre locurile preferate de Dumnezeu. Se zice că, în acest loc, Dumnezeu l-ar fi învins pe Diavol pe lapiezurile de la Ponoare şi l-ar fi aruncat pentru vecie în tenebre. Mehedinţi este locul unde se formează un arc peste timp şi locul unde poţi păşi peste podul lui Dumnezeu.

Timpul stă în loc, oprit şi el să asculte poveştile oamenilor. Sunt şoptite în nopţile de clacă, sunt cântate de ţesătorii de ii şi covoare în nopţile lungi de iarnă şi în cele fierbinţi de vară.

Ţinutul de dincolo de podul lui Dumnezeu este lumea magică a poveştilor despre Feţi Frumoşi şi Ilene Cosânzene. Este lumea tainică şi misterioasă a unei generaţii care păstrează în lada zestre poveşti care au fost spuse, dar şi poveşti noi, care abia aşteaptă să fie şoptite celor care vor să le asculte.

Consiliul judeţean Mehedinţi vă invită să aflaţi mai multe despre poveştile Mehedinţiului, odată cu lansarea filmului “THE LAND BEYOND GOD’S BRIDGE”, film ce surprinde Mehedinţiul în toată splendoarea lui!

La evenimentul de lansare care va avea loc în data de 24 iunie la ora 18.00 în sala Virgil Ogăşanu a palatului culturii, Teodor Costescu, vor fi şi două prezenţe remarcabile: criticul de film Irina Margareta Nistor, un nume aproape sinonim cu filmul din România şi istoricul Vasile Lupaşc, care tot în cadrul acestui eveniment îşi va lansa şi în judeţul Mehedinţi lucrarea „Marea carte cu eroi”.

 “Am văzut cu mare plăcere şi interes “The Land Beyond God’s Bridge”, filmul documentar produs de prietenul şi fostul meu coleg Radu Tora. Trebuie să fiu sincer şi să spun că am rămas mut realizându-mi ignoranţa. Ca fotograf, am bătut mult judeţul Mehedinţi în anii de după Revoluţie. Mai ales Clisura Dunării.  Nu am reuşit să văd, în anii petrecuţi acolo, lucrurile atât de frumos surprinse în acest documentar. 30 de minute intense, dezvăluind o frumuseţe apăsătoare a unori locuri rămase, parcă ascunse, trecătorului.  Am realizat cu amar că, deşi curios din fire, nu am reuşit să văd şi să înţeleg acel ţinut. Sunt sigur că, asemeni mie, sunt mulţi cei care orbiţi de treburile imediate trec fără să vadă nimic din locurile ce aşa de frumos ne înconjoară. Şi este păcat.”  – Andrei Antica, Fotograf

Intrarea la eveniment este liberă.

 

Voica Briceag

6,366 total views, 2 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.