Turismul nautic va fi promovat în mod integrat pe malul românesc și pe cel sârbesc! Este vorba despre un proiect cu finanțare europeană, menit să ofere cadrul instituțional în vederea dezvoltării comune a acestui tip de turism pe ambele maluri ale Dunării. În acest sens, în localitatea Donji Milanovac din Serbia a avut loc în perioada 16-18 august 2018” Conferința Regională de Turism Nautic”, eveniment menit a fi punctul de plecare în vederea înființării Clubului Nautic Româno – Sârb.Noul organism își propune să ajute la dezvoltarea unitară a acestei ramuri a turismului în Mehedinți și regiunea Borski din Serbia. Inițiativa demarării acestui proiect aparține Asociației Pro Mehedinți în parteneriat cu Organizația Turistică a Municipalității Negotin și Fundația Bios din Serbia.
Lectorii conferinței au prezentat participanților situația reală în privința turismului nautic, au identificat punctele slabe și au oferit soluții:
”Unul dintre cele mai mari fluvii din Europa și din lume este Dunărea. Zilnic vedem zeci de bărci mai mici precum și vase de croazieră care navighează în zona Porților de Fier. Este o șansă și o posibilitate pentru noi, cei care locuim aici pe malul românesc și sârbesc să profităm de acesată șansă și să punem bazele unui program și a unor oferte pentru turiștii care vin în acesată zonă-cu bărci mici, cu yahturi sau cu nave de craozieră” a declarat pentru descoperamehedinti.ro Srecko NIKOLIC, președinte Asociația Shipmasters Serbia, lector
”Această conferință poate ajuta oamenii să se așeze la aceeași masă și să descopere ce are de oferit fiecare pe ambele maluri ale Dunării și să lucrăm împreună pentru a face o ofertă turistică comună pentru ambele părți”, a declarat pentru descoperamehedinti.ro Predrag LAZAREVSKI, U. ASS ”LAZARUS”, lector
Conferința Regională de Turism Nautic a fost cea de-a doua de acest gen din cadrul proiectului. Urmează ca în lunile viitoare să fie organizate încă trei evenimente: Conferința de Off-Road și Enduro, Conferința Pasionaților de Drumeții și Conferința de Pescuit și Vânătoare.
Proiectul are un scop precis: ”Ne dorim să îmbunătățim unele părți lipsă din dezvoltarea turistică a acestei zone și atunci când spun lipsuri- mă refer la sectorul de nișă, un sector specific în dezvoltarea turismului. Acest sector se va axa-așa cum s-a discutat azi-pe turimsul nautic, turismul speologic, pe cel de drumeție, pe vânătoare și pescuit și pe enduro. Când spun enduro mă refer la activități de tip enduro cu mașini sau motociclete”, a precizat Vladimir NOJKOVIC, Bios Fond
Participanții la conferință au avut parte și de o sesiune de training în domeniul nautic cu scopul de a îmbunătăți cunoștințele privind gestionarea și promovarea acestui tip de turism. Astfel, Clubul Nautic înființat în cadrul proiectului va avea ca rol realizarea într-un mod strategic, în comun, a unui plan de activitate pentru dezvoltarea turismului nautic în zona transfrontalieră.
Evenimentul a făcut parte din proiectul ”7 Minuni din Mehedinți și Borski”, cod eMS RORS-37, finanțat prin Programul INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia, program finanțat de Uniunea Europeană prin Instrumentul de Asistență pentru Preaderare (IPA II) şi cofinanțat de statele partenere în program.
2,466 total views, 3 views today