Politistii din Mehedinti fac, marti dimineata, mai multe perchezitii la reprezentanti ai Primariei Eselnita, acuzati ca intre anii 2012-2015 au facut decontari ilegale pe baza unor situatii de lucrari nereale, ar fi schimbat destinatia fondurilor alocate si ar fi folosit in interes personal bani din casieria unitatii, prejudiciind institutia cu aproape 1,5 milioane de lei.. Patru persoane vor fi duse la sediul Inspectoratului de Politie Judetean Mehedinti, pentru audieri.
Politistii Inspectoratului de Politie Judetean Mehedinti fac cinci perchezitii la persoane banuite de abuz in serviciu, deturnare de fonduri, delapidare, inselaciune, fals sub inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals.
Surse din cadrul anchetei au declarat ca institutia prejudiciata este Primaria Eselnita:
„Din cercetari a reiesit ca, in perioada 2012-2015, reprezentantii unei institutii ar fi efectuat decontari ilegale pe baza unor situatii de lucrari nereale, ar fi schimbat destinatia fondurilor alocate si ar fi folosit in interes personal bani din casieria unitatii pentru care fie ar fi prezentat documente justificative false, fie nu ar fi depus niciun document justificativ”, se arata intr-un comunicat al Politiei Romane.
De asemenea, in 2013, acestia ar fi instrainat doua terenuri aflate in proprietatea institutiei publice, fara ca in realitate sa fi fost platita contravaloarea acestora si fara sa se opereze tranzactia in documentele de evidenta ale institutiei.
Prejudiciul cauzat institutiei a fost estimat la 1.500.000 de lei.
Cercetarile in acest caz sunt continuate sub coordonarea unitatilor de parchet de pe langa Judecatoria Orsova si de pe langa Tribunalul Mehedinti.
Ioan Ciuru este unul dintre cei mai performanţi primari ai judeţului Mehedinţi, iar pe timpul mandatelor sale Eşelniţa s-a dezvoltat foarte mult. . Edilul-şef Ioan Ciuru este un primar care a câştigat lejer toate competiţiile electorale în care a fost implicat din anul 2000 şi până în prezent.
O altă realizare a primarului Ciuru este amenajarea unui platou cultural special pentru cetăţenii de etnie rromă, care sunt o treime din populaţia comunei. Acest proiect a fost implementat prin fonduri locale. La Eşelniţa s-a construit un depozit de gunoi menajer şi s-a îmbunătăţit sistemul de colectare deşeuri prin achiziţionarea de către primărie a unuei autospeciale şi a unui tractor, plus 40 de containere gunoi. Pentru alimentarea cu apă reţea aducţiune 2,5 kilometri s-au făcut lucrări de modernizare a uzinei de apă. Apoi a fost implementată o reţea de distribuţie apă în toată comuna pe o lungime de 11,5 kilometri proiect în valoare de 2,5 milioane de euro ce mai cuprinde atât reţea de canalizare în toată comuna cât şi o staţie de epurare. În altă ordine de idei au fost achiziţionate volume de carte pentru biblioteca comunală în aşa fel încât în prezent există 6000 de volume de carte. Tot la Căminul Cultural s-au făcut investiţii masive prin dotări cu mese noi, scaune, maşină de gătit modernă , veselă şi tot ce mai trebuieşte pentru a putea închiria către localnicii care vor să facă nunţi sau botezuri. Capacitatea este de 400 de locuri. În altă locaţie din Căminul Cultural printr-un proiect cu Centrul de Asistenţă Rurală Timişoara se află un telecentru cu 6 calculatoare conectate la internet unde oricine poate ,,naviga” cât doreşte. Ciuru a pus la punct iluminatul stradal prin montarea de 350 de becuri pe toţi stâlpii din comună. Deasemenea au fost extinse reţelele electrice în zonele Mraconia, Ogradena, Mala, Dorca, Zona Portului , zona Criviţa, zona Teacsuri. În plus alimentarea cu energie electrică a comunei a fost modernizată prin înlocuirea reţelei vechi cu reţea nouă cu fir torsadat. Alt lucru notabil este acela că primarul Ciuru a reuşit să redobândească în instanţă 300 de hectare de pădure comunală în Micşanovăţ şi Ogradena.
Voica Briceag
9,143 total views, 2 views today