Manifestările cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnince au început astăzi la Drobeta Turnu Severin în incinta Palatului Cultural Teodor Costescu. Zeci de vârstnici au fost întâmpinați de către reprezentanți ai administrației locale și județene. Discursul festiv de deschidere a fost susţinut de primarul municipiului, Marius Screciu, vicepreședintele Consiliului Județean Mehedinți, Renatta Nanciu, și administratorul județului, Nicolae Drăghiea. Vârstnicii se vor bucura pe parcursul acestei zile de spectacole de muzică populară și tombole cu premii.
La finalul discursului, primarul municipiului, Marius Screciu, a înmânat tuturor doamnelor prezente în sală câte o floare: ”Sărbătorim în avans Ziua Vârstnicilor care este de fapt mâine, 1 octmbrie. Suntem alături de ei, sunt oameni care ne-au clădit o țară și avem obligația să continuăm ceea ce au început și să încercăm să facem mai mult decât au făcut dumnealor. Sunt un exemplu pentru noi toți și le urez un sincer ”La mulți ani!”
Vicepreședintele Consiliului Județean Mehedinți, Renatta Nanciu, a ținut să-i asigure pe vârsnicii prezenți că instiuția pe care o reprezintă le va fi alături în continuare: ”Este o onoare pentru mine să fiu alături de dumneavoastră! Vă transmit salutul Consiliului Județean și asigurările noastre că vă vom fi alături. Vă doresc viață lungă, să rămâneți la fel de tineri și de frumoși și să contați pe noi, așa cum și noi contăm pe experiența dumneavoastră”.
Sărbătoarea vârstnicilor a fost instituită, la 14 decembrie 1990, de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, în baza Rezoluției nr. 45/106. Lansarea acestei zile a fost precedată de alte inițiative, precum Planul internațional de acțiune privind îmbătrânirea, de la Viena, adoptat de către Adunarea Mondială privind Îmbătrânirea, în 1982, și aprobat, în același an, de către Adunarea Generală a ONU.
„Societățile trebuie să asigure creșterea calității vieții pentru persoanele în vârstă și respectarea drepturilor lor, pentru a putea trăi în demnitate. Acest lucru este cu atât mai important în timpul crizei financiare. Sunt necesare sisteme de securitate socială puternice care să furnizeze servicii, să asigure un standard adecvat de viață și care să promoveze solidaritatea între generații”, subliniază Thoraya Ahmed Obaid, Directorul Executiv al Fondului ONU pentru Populație.
3,940 total views, 1 views today